Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Mbo’ers worden vaak ten onrechte onderschat’

Mbo-verpleegkunde student Cassandra Winkels (29) werd op donderdag 9 oktober verkozen tot Landelijk Ambassadeur mbo 2014. Nursing sprak met haar. ‘Ik wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van het imago van het mbo.’
'Mbo'ers worden vaak ten onrechte onderschat'
Foto: Freddy Schinkel

1. Waarom ben jij de Landelijk Ambassadeur van het mbo geworden?

‘Het docententeam van mijn opleiding Verpleegkunde had mij genomineerd voor de Uitblinkersverkiezing van ROC A12. Die won ik en zo kwam ik vervolgens in de landelijke finale. Online haalde ik zoveel stemmen dat ik in de landelijke top 10 kwam.  Tijdens het Uitblinkersgala moesten ik en de 4 overgebleven genomineerden de jury overtuigen. Ze zochten iemand die communicatief vaardig is, zich goed kan presenteren en het mbo kan vertegenwoordigen. Blijkbaar heb ik op het podium een bepaalde rust uitgestraald en had ik overtuigingskracht. Het is belangrijk dat je je mening kenbaar kunt maken. Je staat daar niet voor jezelf, maar als ambassadeur van het mbo.’

2. Je bent officieel nog in dienst van defensie op de afdeling logistiek. Waarom heb je de overstap naar verpleegkunde gemaakt?

‘Ik vroeg mezelf af: waar ben ik vandaag en waar wil ik over tien jaar zijn? Toen dacht ik: dit werk is niet waar mijn hart ligt, hier blijf ik niet heel lang gelukkig van. Van jongs af aan wil ik al voor mensen zorgen. Nu zit ik in mijn laatste jaar van de opleiding mbo Verpleegkunde. Officieel ben ik nog in dienst van defensie, maar door een samenwerkingsverband tussen defensie en ziekenhuis Rijnstate werk ik mijn uren op de afdeling traumatologie, waar ik stage loop, en ga ik één dag per week naar school.’

3. Je hebt €2500 euro gewonnen die je mag besteden aan een opleiding of stage die je vakmanschap vergroot. Wat ga je ermee doen?

‘Ik wil graag verder studeren: hbo-v. In de toekomst wil ik onderzoek doen naar borstkanker en dan is hbo-niveau noodzakelijk. Mijn tante heeft borstkanker en is nog niet genezen, dat motiveert me extra om er bovenop te zitten.’

4. Je bent het komende jaar ambassadeur van het mbo. Wat wil je bereiken?

‘Ik wil een bijdrage leveren om het imago van het mbo te verbeteren. Niet alleen op het gebied van de zorg, maar van het hele mbo. Het mbo en mbo’ers worden namelijk vaak ten onrechte onderschat. Daarnaast wil ik internationalisering op het programma van de mbo-v opleiding houden. Ik ben afgelopen jaar op studiereis naar Bosnië geweest. We hadden van te voren geld ingezameld en hebben daar geholpen in een ziekenhuis. Dat vond ik zo belangrijk, dat moet blijven. Mijn doel is dat men het belang van de verpleegkundige blijft inzien. Ik ben ambassadeur van het mbo, met hart voor de zorg.’

5. Hoe hoop je dat te bereiken?

‘Als ik op een congres mag spreken, wil ik – als mbo-student met mijn visie op de zorg – mensen raken met mijn doorzettingsvermogen, passie en wilskracht. Al is het maar één persoon. In de finale van het Uitblinkersgala legde ik uit dat ik mijn hart volg. Na de finale kwam er een hbo-verpleegkundige naar me toe, ze pakte me vast en zei: ‘ik ben zó geraakt door wat jij hebt gezegd. Dit is waarom ik heb gekozen voor dit beroep.’ Dat is precies wat ik hoop te bereiken: dat mensen teruggaan naar de basis en herinnerd worden waarom ze voor de zorg hebben gekozen. Ook wil ik de boodschap uitdragen dat we het met z’n allen doen in het mbo: van degene die de techniek van de robot maakt tot de kok die het eten voor de patiënten kookt. We hebben elkaar allemaal nodig.’

Bekijk hier het filmpje over Cassandra waarin collega’s en medestudenten vertellen waarom ze genomineerd is.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Fijn dat het MBO eens in het zonnetje wordt gezet. Te vaak worden wij, ten onrechte, als minder kundig neergezet.
    Ik ben het helemaal eens met cassandra, binnen het mbo zijn er legio verpleegkundigen die met veel passie hun vak uitoefenen , zich zeer bewust zijn van wat ze doen en waarom ze het doen.
    Ook binnen de zorg moeten we elkaar ( ongeacht niveau van opleiding) meer gaan waarderen en elkaar aanvullen daar waar nodig is !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.