Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulancepersoneel: aanwezigheid is werktijd

De ondernemingsraad van het ambulancepersoneel heeft een belangrijke overwinning behaald in de strijd over de invoering van de nieuwe dienstroosters. 

 

Het gerechtshof in Arnhem heeft de dienstroosters waarin de nachtelijke aanwezigheidsuren slechts voor 30 procent als arbeidstijd worden geteld, in strijd verklaard met de Europese Arbeidstijdenrichtlijn. Aanwezigheid op de werkplek – ongeacht of men in die tijd nu arbeid verricht, waakt of slaapt – moet geheel als arbeidstijd dient te worden aangemerkt. Hiermee heeft het gerechtshof in lijn met de Europese rechter geoordeeld.

Overschrijding
De voorgestelde dienstroosters – die niet alleen zouden leiden tot een forse, structurele overschrijding van de 36-urige werkweek van het ambulancepersoneel – maar ook tot overschrijdingen van de uitruk- en aanrijtijden, mogen nu niet worden ingevoerd.

De rechter

Het is voor het eerst dat een hogere rechter in Nederland zich over deze materie uitspreekt. Deze uitspraak is van belang voor alle ambulancediensten in Nederland en voor de andere hulpdiensten die met aanwezigheidsdiensten en slaapdiensten te maken hebben.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.