Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Meer hbo-verpleegkundigen in ouderenzorg’

Zorginstelling TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) wil komende jaren dertig hbo-verpleegkundigen aanstellen die in samenwerking met hogeschool Saxion zijn opgeleid. Zij gaan zich bezighouden met onder andere technische ontwikkelingen in ouderenzorg. Daartoe is een overeenkomst opgesteld met afspraken over onderzoek, stages en het delen van kennis.
‘Meer hbo-verpleegkundigen in ouderenzorg’

‘In de zorg is een groeiende behoefte aan hoger opgeleide verpleegkundigen omdat het aantal chronisch zieken en ouderen toeneemt. Ook willen steeds meer mensen langer thuis blijven wonen’, vertelt Frans Pol, directeur van de academie Gezondheidszorg binnen Saxion. ‘Er zijn niet alleen meer handen aan het bed nodig, er zijn ook hoger opgeleide verpleegkundigen nodig die de rol van procesontwikkelaar en innovator op zich nemen. Zij kunnen zich bezighouden met nieuwe technologieën en veilige zorg.’  

Technologie
Steeds meer mensen willen langer thuis blijven wonen, daarom moet er worden toegewerkt naar verdergaande extramuralisering van de zorg, vindt Pol. Technologie kan daarbij een goed hulpmiddel zijn met bijvoorbeeld zorg op afstand. Door de samenwerking kunnen studenten aan de slag met voorbeelden vanuit het werkveld. ‘Studenten bespreken bijvoorbeeld de voordelen van het gebruik van domotica, Telemedicine (de inzet van technologie in het zorgproces) en  E-Health. Zij onderzoeken hoe de cliënt in de zorginstelling geïnstrueerd moet worden’, legt Pol uit.

Uitzicht op baan
Daarnaast krijgen de studenten die stage lopen bij het TMZ, na hun stage een baan aangeboden. Naast de reguliere hbo-v gaat het hierbij tevens om studenten van de onlangs bij Saxion gestartte Studieroute Gezondheid & Technologie. In deze studieroute (binnen de licentie hbo-v) wordt speciaal aandacht besteed aan de mogelijkheden van technologie in de zorg.  

Zorg aantrekkelijk voor jongeren
Tegelijk hopen TMZ en Saxion het imago van werken in de zorg te verbeteren. Door onderwerpen als innovatie, technologie en onderzoek bij jongeren onder de aandacht te brengen willen de organisaties het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker maken.

Lees ook: Aantal studenten verpleegkunde gegroeid.

Saxion, Nursing
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

 1. Eindelijk, ik vind dit een super initiatief, meer hoger opgeleide verpleegkundigen in de ouderenzorg is naast een welkome aanvulling ook broodnodig. Ik ben de mening toegedaan dat er geen groep zorgvragers zo complex is als de oudere hulpbehoevende medemens dit wordt zo vaak onderschat en eindelijk na jaren is er een zorginstelling die durft te investeren. Mijn complimenten. HBO- vers, maken zijn noodzakelijk in de ouderenzorg.

 2. Lees alle reacties
 3. hier wordt ik even niet goed van bij groenhuijsen moeten er alle verpleegkundige eruit en nu hebben ze het hier boven over hbov aannemen ???wat is dit voor belachelijks!!! dat ze eerst maar eens banen creeren voor de verpleegkundige .wat is de wereld toch op hol geslagen , weet je laat ze eerst eens even met echt verstand naar opleidingen kijken !! voor ze geld ui de zak kloppen met al die hoge opleidingen ,ga eens wat combineren !!!

 4. Wat is dit nu weer voor een onzinnig verhaal!!
  Laat die HBO-V’ers maar lekker in de ziekenhuizen blijven.
  Waarom zijn er dan MBO-V’ers gekomen?? weet men eigenlijk wel wat men wil in Nederland??
  Er is totaal geen geld voor om nog eens dingen te gaan veranderen hoor.
  Ik vind het een waanzinnig absurd idee!! Volkomen belachelijk! Dit soort dingen kunnen mij enorm kwaad maken.
  Vroeger heette het dat de verpleegkundigen niet in Zorginstellingen thuis hoorden enx4m8j nu wil men dat ze er komen.
  Echt BELACHELIJK!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.