Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam geeft verpleegkundigen voorrang op woning met deze voorwaarden

Zorgverleners zoals verpleegkundigen voorrang geven op bepaalde woningen is inmiddels beleid van de gemeente Amsterdam. Aanmelden kan sinds maandag.
Foto Pixabay

Voor veel verpleegkundigen is het te duur om in Amsterdam te wonen, terwijl de gemeente ze wel hard nodig heeft, zei wethouder Simone Kukenheim vorig jaar. Er werd geld vrijgemaakt voor een Actieplan Personeelstekorten, onderdeel is de voorrangsregeling op woningen.

Voor zorgverleners en docenten komen jaarlijks 50 tot 100 sociale huurwoningen en 50 tot 100 middeldure huurwoningen beschikbaar, belooft de gemeente Amsterdam op haar website.

Inkomensgrens

De inkomensgrens die voor dit soort woningen geldt blijft ook met de voorrangsregeling bestaan. Voor een sociale huurwoning mag je maximaal een verzamelinkomen hebben van €39.055. Middeldure huurwoningen hebben een huur tussen de €737,14 en €1.027,37 per maand, voor deze woningen mag het verzamelinkomen maximaal €61.707 zijn.

Voorwaarden

Voorwaarde is dat je in de zorg werkt, bijvoorbeeld als verpleegkundige, of in het onderwijs, en een aanstelling hebt van ten minste 1 jaar en minimaal 20 uur per week bij een zorg- of onderwijsinstelling in de gemeente Amsterdam.

In 3 woonsituaties kun je voorrang krijgen op een woning:

  1. Als je door het aflopen van een tijdelijk huurcontract je woonruimte moet verlaten en je hieraan voorafgaand ten minste 1 jaar geen huisvesting voor onbepaalde tijd hebt gehad
  2. Als je minimaal 1 jaar buiten een straal van 20 kilometer woont waar je permanent werkt of gaat werken
  3. Als je 1 jaar of langer niet over een zelfstandige woonruimte beschikt

‘Kandidaten in de meest dringende situatie komen als eerst in aanmerking voor de voorrang: degenen die door een tijdelijk huurcontract dakloos dreigen te raken’, schrijft de gemeente. ‘Daarna komen kandidaten in aanmerking die op 20 kilometer afstand werken. Tot slot de kandidaten die niet over zelfstandige woonruimte beschikken. De gemeente kan niet de garantie bieden dat iedereen die in aanmerking komt voor de regeling woonruimte krijgt toegewezen.’

Ook in andere gemeenten hebben of krijgen verpleegkundigen voorrang op een woning.

Aanmelden

Aanmelden moet via de werkgever, met een ingevuld inschrijfformulier, een kopie van het arbeidscontract en indien nodig een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (als je voor de aanmelding langer dan een jaar buiten Amsterdam woonde) en huurcontracten van afgelopen jaren, onbewoonbaarverklaring of bewijs van uitzetting (als je onder de categorie ‘dreigend dakloos’ valt).

De werkgever meldt de kandidaat aan bij de gemeente, die binnen 8 weken laat weten of de kandidaat in aanmerking komt voor voorrang en zo ja hoe een woning wordt toegewezen. De gemeente Amsterdam benadrukt dat het woningaanbod niet vóór het voorjaar van 2020 beschikbaar komt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.