Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam komt vanaf 2013 met eigen pgb

Het moet voor chronisch zieken en gehandicapten in Amsterdam mogelijk blijven begeleiding thuis te betalen via een persoonsgebonden budget (pgb).
Amsterdam komt vanaf 2013 met eigen pgb

Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij eten en aankleden. Wethouder Eric van der Burg (VVD) vindt dat deze groep niet de dupe mag worden van bezuinigingen op het pgb door het kabinet en wil daarom vanaf 2013 een Amsterdams pgb invoeren, maakte hij afgelopen maandag bekend.

Pgb-budget
Vanaf dit jaar hebben chronisch zieken die thuis wonen geen recht meer op geld voor begeleiding. Het kabinet heeft namelijk in het pgb-budget gesneden, omdat de vraag zo snel groeide. Van der Burg wil hen tegemoetkomen via een Amsterdams pgb. Hij zegt op Zorgvisie.nl dat de gemeente nadrukkelijk kiest voor de mogelijkheid van een pgb naast zorg in natura. ‘Met het pgb kunnen mensen zelf hun zorg regelen, zelf hun leven inrichten. Het geeft hen vrijheid en ze houden regie over hun eigen leven. Voor velen een voorwaarde voor een menswaardig bestaan.’

Verschuiving naar gemeente
In Amsterdam wordt jaarlijks circa 125 miljoen euro uitgegeven aan begeleiding aan huis voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat betaalt het kabinet nu. Vanaf volgend jaar moet de gemeente dat doen, waarschijnlijk met een beperkter budget. Volgens een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) willen gemeenten het pgb op de een of andere manier behouden. De VNG heeft daarvoor ideeën opgesteld. Amsterdam loopt daarop vooruit. Veel gemeenten weten nog niet precies hoe ze het zullen oppakken. Dat is afhankelijk van het beschikbare budget en het nog te voeren Tweede Kamerdebat rondom de wetgeving over de AWBZ-begeleiding die naar de gemeenten gaat.

Door: redactie Nursing
Beeld: ANP / Lex van Lieshout 

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.