Anders durven kijken! Technologie in de (dementie)zorg

E-health

Blog Rens: ‘dit is een kompas voor mensen met dementie met één functie: Altijd de weg naar huis wijzen’

In 2011 kreeg ik voor het eerst van dichtbij te maken met dementie, mijn opa had al een tijdje lichte geheugenverlies maar naarmate de klachten erger werden kreeg hij de diagnose vasculaire dementie. Mijn opa was altijd bezig, hielp iedereen in de tuin en fietste graag naar vrienden in dorpen in de omgeving. En bij dat laatste ging het na een tijdje mis, hij kon niet meer zelf de weg naar huis vinden.

Rens Brankaert_spreker_Nursing congressen
Dr. Ir. Rens Brankaert, assistant Professor of Healthy and Active ageing, TU Eindhoven

Altijd de weg naar huis wijzen
Ik, toen student industrieel ontwerpen, dacht daar moeten we iets aan kunnen doen met technologie. Echter, wat ik online kon vinden voor dit probleem, de standaard GPS technologie, bood geen oplossing. Deze technologie is namelijk gemaakt vanuit het perspectief van de mensen die iemand met dementie kwijt zijn, en dus gericht op traceren, maar voor iemand met dementie is dat een hele onpersoonlijke oplossing. Redenerend vanuit het perspectief van person-centered care, oftewel belevingsgerichte zorg, zou je iets willen maken waarmee mijn opa vanuit zijn eigen perspectief geholpen zou zijn.

Hiervoor heb ik samen met collega’s het Welthuis kompas ontwikkeld, dit is een kompas voor mensen met dementie met één functie: Altijd de weg naar huis wijzen. Hiermee kunnen mensen met dementie in eerste instantie zelfstandig de weg naar huis vinden, maar zijn nog steeds traceerbaar. Mijn opa heeft het kompas nooit kunnen gebruiken, hij is inmiddels overleden, maar over deze aanpak, anders durven kijken naar technologie in de zorg, ben ik nog steeds gepassioneerd en zeer actief in. Dit type technologie, dat het perspectief van de gebruiker als uitgangspunt neemt, noemen we Warme technologie en ons onderzoek laat steeds sterker zien dat dit bijdraagt aan het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen in verschillende fasen van dementie.

Van muziekkussens tot beleefkamers
Inmiddels hebben we allerlei producten en diensten ontwikkeld en onderzocht voor en vooral ook met mensen met dementie. Van muziekkussen om herkenbare geluids- en muziekfragmenten terug te luisteren tot de beleefkamer, waar je je zelf op een PG afdeling thuis voelt doordat de kamer jou dingen laat zien die jij leuk vindt, veelal in samenwerking met zorgorganisatie Pleyade en verschillende bedrijven in de regio. Klinkt dit interessant, en ben je benieuwd hoe we dit aanpakken en wat jij er van kan leren? Kom dan vooral naar deze sessie tijdens de Nursing Experience 2019! Bekijk de sessie omschrijving.

Dr. Ir. Rens Brankaert, assistant Professor of Healthy and Active ageing, TU Eindhoven

Meld je aan voor de Nursing Experience 2019.