Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anna Reynvaan prijzen voor CF-project en decubitusonderzoek

Martha van Hattem en Erik de Laat hebben de Anna Reynvaan Prijzen 2008 gewonnen. Zij ontvingen de prijzen voor hun projecten op het gebied van Cystic Fbibrosis en decubituspreventie, gisteren in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.  
Anna Reynvaan prijzen voor CF-project en decubitusonderzoek

Martha van Hattem, verpleegkundige op de longafdeling van het UMC Utrecht, won de Praktijkprijs voor haar project ‘Gespreksvaardigheden seksualiteit en fertiliteitsvraagstukken bij Cystic Fibrosis (CF) -patiënten.’ De verpleegkundige ontwikkelde een handleiding met gesprekstechnieken en adviezen voor verpleegkundigen om vragen rond seks en vruchtbaarheid bij CF-patiënten bespreekbaar te maken. Volgens de jury, ondermeer met de Nijmeegse hoogleraar verplegingswetenschappen Theo van Achterberg, ontvangt Van Hattem de prijs omdat het project direct bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van leven van CF-patiënten, die immers een steeds hogere levensverwachting hebben.

Decubitus
Verplegingswetenschapper dr. Erik de Laat van het UMC St Radboud in Nijmegen won de Wetenschapsprijs 2008, met zijn artikel over het invoeren van een richtlijn ter preventie van decubitus bij IC-patiënten. Het decubituspreventieprogramma van De Laat droeg op de IC van het UMC St Radboud bij aan een vermindering van de decubitusprevalantie van 43 naar 28 procent. Volgens de jury krijgt De Laat de prijs omdat zijn onderzoek directe gezondheidswinst oplevert voor patiënten. De verpleegkundige promoveerde in 2006 op het onderwerp decubituspreventie en is werkzaam bij het Regionaal Expertisecentrim Decubitus in Nijmegen.

Jubileum
Het is dit jaar de tiende keer dat de Anna Reynvaan lezing en prijsuitreking plaatsvindt. Daarom was Prinses Maxima aanwezig in de Nieuwe Kerk en hadden de prijswinaars na afloop van de bijeenkomst nog een kort gesprek met de prinses.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.