Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anna Reynvaanprijs voor Crisimonitor

Ronald van de Sande van de Hogeschool Utrecht heeft de Anna Reynvaan wetenschapsprijs gekregen voor zijn onderzoek naar het inzetten van de ‘CrisisMonitor’ om separaties in de ggz terug te dringen. De praktijkprijs ging naar Sonja van Hamersveld, verpleegkundig specialist bij GGz Centraal voor haar project 'Winst met leefstijl'.
anna reynvaanprijzen 2012

De Crisimonitor lijkt een bruikbaar instrument voor het terugdringen van separaties in de ggz. De monitor is een set van bestaande scorelijsten waarin observaties over het psychische functioneren en het gedrag van de patiënt worden vastgelegd. Deze structurele manier van observeren helpt het behandelteam om het risico op agressie nauwkeuriger in te schatten en op tijd (preventieve) maatregelen te treffen.

 

Minder incidenten
Uit het onderzoek van Van de Sande blijkt dat op afdelingen waar de Crisismonitor werd gebruikt, het aantal agressie-incidenten afnam met bijna 70 procent. Het aantal separaties en het aantal patiënten dat werd gesepareerd daalde weliswaar niet, maar het aantal uren dat mensen gemiddeld in separatie doorbrachten nam wel af, met 45 procent. De jury spreekt van ‘zeer bemoedigende resultaten’. Zij prijst Van de Sande omdat hij ‘een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van psychiatrische zorg en aan de aanpak van een probleem dat momenteel hoog op de politieke agenda staat’. Van de Sande en collega’s publiceerden over het onderzoek met de crisismonitor met het artikel Aggression and seclusion on acute psychiatric wards: effect of short-term risk assessment in the British Journal of Psychiatry.

 

Praktijkprijs
Sonja van Hamersveld kreeg de praktijkprijs voor het project ‘Winst met leefstijl’, waarbij cliënten in de langdurige ggz leefstijlbegeleiding krijgen van verpleegkundigen die zijn geschoold tot leefstijlcoach. Deze aanpak staat bekend onder de naam Stoplichtmethode. Hierbij vult de cliënt samen met de verpleegkundige een actieplan in waarin hij ten eerste concreet omschrijft op welk gebied hij zijn leefstijl aan gaat passen, bijvoorbeeld alcoholgebruik. Verder vult de patiënt in waarom hij hier aan gaat werken, welke acties er worden ondernomen door wie en wanneer het doel behaald moet zijn.

 

Pijn
De Anna Reynvaanlezing  werd gehouden door prof. Jürgen Osterbrink. Hij is verpleegkundige en directeur van het Institute of Nursing Science van de Paracelsus Universiteit te Salzburg, Oostenrijk. Zijn lezing ging over Pijnbestrijding, pijnmanagement, het pijnvrije ziekenhuis en de pijnvrije stad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.