Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Anna Reynvaanprijs voor onderzoek naar ‘weglopers’ op SEH

Verpleegkundige Christien van der Linden van het MC Haaglanden in Den Haag heeft afgelopen donderdag de Anna Reynvaan Praktijkprijs gewonnen voor haar project ‘Nazorg weglopers op de spoedeisende hulpafdeling’.
Anna Reynvaanprijs voor onderzoek naar ‘weglopers’ op SEH

Van der Linden onderzocht het gedrag van zogenaamde ‘weglopers’. Dit zijn patiënten die hun behandeling of diagnostiek op de SEH niet afwachten. Dit gedrag heeft negatieve en soms zelfs gevaarlijke effecten voor de patiënt. Sinds 2010 worden alle weglopers van de SEH van MC Haaglanden opgebeld door een verpleegkundige. Uit de telefoontjes blijkt dat patiënten weglopen door de wachttijd, omdat ze zich ‘te ziek voelen’ om te wachten en omdat ze niet verzekerd zijn en bang zijn voor de kosten, zo schrijft Van der Linden in haar onderzoeksverslag.

Advies
Tijdens de telefoongesprekken geven de verpleegkundigen advies. De verpleegkundige begeleidt de patiënt in het vinden van een geschikte behandeling door een andere zorgverlener, zoals de huisarts, tandarts of verloskundige. Het is zelden nodig om de patiënt terug te laten komen naar het ziekenhuis.

Kwaliteit van zorg
De zorgverleners van de SEH denken dat de telefoontjes voorkomen dat patiënten binnen een week meerdere keren naar het ziekenhuis komen met dezelfde klacht. Ook kunnen de telefoongesprekken aanleiding zijn om de kwaliteit van zorg op de SEH te verbeteren, schrijft Van der Linden.

Invoeren op alle SEH’s
Van der Linden pleit ervoor dat dit adviserend telefoongesprek door verpleegkundigen wordt toegepast op alle SEH afdelingen in Nederland. Zij schrijft: ‘Hoewel het gaat om een klein percentage van alle SEH bezoekers, betreft het wel een kwetsbare, niet-gediagnosticeerde groep. Deze patiënten kunnen met een relatief eenvoudige verpleegkundige interventie vaak goed geholpen worden.’

Anna Reynvaan Prijzen
Het AMC stelt jaarlijks twee Anna Reynvaan Prijzen van 5000 euro beschikbaar. Naast de Praktijkprijs is ook de Wetenschapsprijs uitgereikt, voor de beste wetenschappelijke publicatie van een verpleegkundige. Koen Van den Heede, werkzaam bij de Katholieke Universiteit in Leuven won de prijs met zijn onderzoek ‘Increasing nurse staffing levels in Belgian cardiac surgery centres: a cost-effective patient safety intervention?’. Van den Heede heeft aangetoond dat het verhogen van de personeelsbezetting op afdelingen met postoperatieve hartpatiënten de mortaliteit verlaagt, evenals de kosten. Deze interventie levert meer op dan andere (cardiovasculaire) interventies.

Lees hier het onderzoeksverslag van Christien van der Linden.

Lees hier het wetenschappelijke artikel van Koen Van den Leede.

V&VN
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.