Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anna Reynvaanprijs voor onderzoek naar verpleegkundige bezetting

De Anna Reynvaen wetenschapsprijs is uitgereikt aan verplegingswetenschapper Koen Van den Leede, werkzaam bij de Katholieke Universiteit in Leuven. Verpleegkundige Christien van der Linden, van het MC Haaglanden in Den Haag, won de Praktijkprijs.
anna reynvaen prijs 2011

Koen Van den Leede won de prijs met zijn onderzoek ‘Increasing nurse staffing levels in Belgian cardiac surgery centres: a cost-effective patient safety intervention?’ . Van den Heede heeft aangetoond dat verhoging van het verpleegkundige niveau op afdelingen met hartpatiënten een kosteneffectieve interventie is. Deze interventie levert meer op dan andere cardiovasculaire interventies. Het artikel is gepubliceerd in the Journal of advanced nursing .

 

Weglopers op de SEH

Christien van der Linden onderzocht het gedrag van zogenaamde ‘weglopers’. Dit zijn patiënten die hun behandeling of diagnostiek op de SEH niet afwachten. Dit gedrag heeft negatieve en soms zelfs gevaarlijke effecten voor de patiënt. Sinds 2010 worden alle weglopers van de SEH van MC Haaglanden opgebeld door een verpleegkundige. Uit de telefoontjes blijkt dat patiënten weglopen door de wachttijd, omdat ze zich ‘te ziek voelen’ om te wachten en omdat ze niet verzekerd zijn en bang zijn voor de kosten, zo schrijft Van der Linden in haar onderzoeksverslag.

 

Advies

Tijdens de telefoongesprekken geven de verpleegkundigen advies. De verpleegkundige begeleidt de patiënt in het vinden van een geschikte behandeling door een andere zorgverlener, zoals de huisarts, tandarts of verloskundig. Het is zelden nodig om de patiënt terug te laten komen naar het ziekenhuis.

 

Het AMC in Amsterdam stelt jaarlijks twee Anna Reynvaan Prijzen van 5000 euro beschikbaar. 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.