Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Antibacteriële werking van honing onderzocht

De afdeling medische microbiologie van het AMC onderzoekt de antibacteriële werking van honing. Uiteindelijk willen de onderzoekers dat er een nieuw soort antibiotica ontstaat die op de huid kan worden gesmeerd.
Antibacteriële werking van honing onderzocht

Medisch microbioloog Paul Kwakman doet momenteel onderzoek bij patiënten op de intensive care. Van de patiënten met een katheter, die daardoor een verhoogde kans hebben op een infectie, krijgt de helft een likje honing rond de katheter. Kwakman in AMC Magazine: ‘In honing is de suikerconcentratie heel hoog. Sommige bacteriesoorten kunnen daar niet tegen. Daarnaast breekt een enzym in honing suiker af, waarbij een beetje waterstofperoxide ontstaat. Niet schadelijk voor de huid, maar genoeg om sommige bacteriën te doden. Maar zelfs als de honing wordt gemengd met een stof die de vorming van waterstofperoxide blokkeert, heeft hij nog een sterke antibacteriële werking.’

Honing op de huid smeren

De hoop is dat uit honing stoffen kunnen worden gewonnen die bruikbaar zijn als antibioticum. Meer en meer bacteriën zijn resistent geworden tegen de bestaande antibiotica. De mogelijkheden van het gebruik van complete honing zijn beperkt tot toepassing op de huid. Kwakman: ‘De werkzame eiwitten in honing worden in het lichaam snel afgebroken, dus honing eten om van een infectie af te komen, werkt niet.’ Op de huid smeren kan wel.

Onderzoeksresultaten
Dat honing de eigenschap heeft om bacteriën te doden, was al eeuwenlang bekend, alleen was nooit echt duidelijk waarom. Paul Kwakman hoopt 1 juli op het honingonderzoek te promoveren. De resultaten zullen vermoedelijk het komend najaar beschikbaar zijn.

Door: redactie Nursing

7 REACTIES

 1. Helemaal juist ! Ik heb een C5-dwarsleasie (sinds ’73) en heb nu een paar jaar last van een decubituswond. Allerlei zalfen en gazen gehad, totdat ik honingzalf ging gebruiken. De wond genas snel, gaat af en toe weer open (kwetsbaar littekenweefsel en ik ben niet zo’n stilzitter !) en gaat met honing weer dicht.
  Een raadsel waarom de zorgverzekeraars honing niet meer vergoeden. Of toch niet: De macht van de pharmaceutische industrie ? Overigens betaal je in Belgie slechts de helft !

 2. Lees alle reacties
 3. Ik werk al jaren met honingzalf, ik heb alle wonden in een mum van een tijd dicht.
  Maar apotheekhoudende huisartsen zijn hier niet zo blij mee!!!
  100 jaar geleden deden de wijkverpleegkundigen pure suiker in de wonden en ze gingen dicht.
  Wijkverpleegkundige

 4. Dat hier al onderzoek naar gedaan is, is bekend. Wellicht zoekt Dhr Kwakman naar meer specifieke redenen of eigenschappen van honing. Voor diegene die dit leest om therapeutische en of medicinale redenen. Denk erom dat dit alleen geld voor rauwe honing. Honing waarvan de enzymen nog aanwezig zijn. Makkelijk verkrijgbaar in verschillende soorten en niet te duur van dit merk bij natuurwinkels… http://www.dailyorganic.nl/Honing%20miele%20Rigoni%20di%20Asiago.html
  Hier wat info over het chemische proces: http://www.bitsandbees.nl/enzymglucoseoxidase.htm

 5. In de krant las ik over de proefschriftvan Paul Kwakman.
  Vanuit mijn moslim achtergrond ben ik zeer geïnteresseerd in zijn onderzoek. Hieronder heb ik een vers uit de Koran genomen dat mijn interesse duidelijk maakt:
  (God openbaart aan de bijen:) “Eet dan van alle soorten vruchten en volgt onderdanig de wegen van uw Heer. Er komt uit hun buik een vloeistof honing van verschillende tinten voort waarin genezing is voor de mens. Voorzeker daarin is een teken voor een volk dat nadenkt.” (Koran, 16de hoofdstuk de Bij vers 69)
  Inderdaad, voor mensen die nadenken zijn er tekenen van God in de honing.
  Met vriendelijke groet,
  Ibrahim Bayrak

 6. Graag beveel ik het honinggaas HoneySoft van ons bedrijf TAUREON aan. Het voordeel van een gaas (dressing) is dat het gemakkelijker aan te brengen is, er sprake is van een gelijkmatige en dus gereguleerde afgifte van de honing en als gevolg daarvan de honing minder pijn in de wond veroorzaakt.
  HoneySoft is een dressing die geïmpregneerd is met een pure medicinale honing, dus zonder allergie veroorzakende toevoegingen! Meer informatie over HoneySoft op http://www.taureon.nl

 7. Mesitran Soft…bij ons in het verpleeghuis is dit het meest gebruikte middel in o.a. de wondverzorging. Ik heb onze vph-arts ooit eens gevraagd of het gebruik hiervan evidence-based is, en kreeg een lulverhaal dat het inderdaad vroeger ook op een dergelijke manier werd toegepast.
  Wij van Mesitran adviseren….Mesitran

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.