Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antibiotica niet zinvol bij

Zuigelingen en jonge kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen met longontsteking door het respiratoir syncytieel virus (RS virus) hebben geen baat bij een behandeling met antibiotica.

De duur van ziekenhuisopname is gelijk tussen kinderen die wel en die niet worden behandeld met antibiotica. Dit blijkt uit een onderzoek verricht in diverse ziekenhuizen in Nederland, onder leiding van dr. Kneyber die als kinderarts-intensivist verbonden is aan VU medisch centrum.

Zuurstoftoediening
Jaarlijks worden in Nederland in de wintermaanden ongeveer 3500 tot 4000 jonge kinderen opgenomen in het ziekenhuis met een longontsteking door het RS virus. Gemiddeld liggen zij zes tot acht dagen in het ziekenhuis. Een behandeling is niet voorhanden. Wel wordt vaak ondersteunende therapie geboden in de vorm van bijvoorbeeld zuurstoftoediening en sondevoeding.

RS virus
Een mogelijke complicatie van virale infecties, zoals RS, is het optreden van een bijkomende infectie veroorzaakt door bacteriën. De kans hierop bij jonge kinderen met het RS virus is minder dan 1 procent. Toch schrijft (inter)nationaal gezien meer dan 50% van de artsen die deze kinderen behandelen antibiotica voor. Gezien de toenemende ontwikkeling van resistentie van bacteriën tegen diverse soorten antibiotica, is een stringent antibiotica-beleid noodzakelijk.

Vergelijking
Kneyber vergeleek in zijn de effectiviteit van oraal toegediende antibiotica bij in het ziekenhuis opgenomen zuigelingen en jonge kinderen en een placebo. Hieruit bleek dat de gemiddelde duur van ziekenhuisopname vergelijkbaar was tussen kinderen die antibiotica hadden gekregen en kinderen met een placebo. Ook de gemiddelde duur van ondersteunende behandeling (gebruik luchtwegverwijdende medicatie, zuurstoftoediening en gebruik sondevoeding) was vergelijkbaar tussen beide groepen kinderen.

Onnodig
Kneyber concludeert dan ook dat het voorschrijven van antibiotica bij in het ziekenhuis opgenomen zuigelingen en jonge kinderen met een longontsteking door het RS virus niet nodig is. De resultaten van het onderzoek verschijnen volgende maand in het tijdschrift Pediatric Pulmonology.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.