Antwoord v/d Week: oogkwalen bij ouderen

A Een naar binnen gedraaid ooglid, oftewel entropion
B Een naar binnen gedraaid ooglid, oftewel ectropion

Het goede antwoord is A: entropion, een naar binnen gedraaid ooglid. Ectropion is een naar buiten gedraaid ooglid

Naar binnen gekeerd ooglid/entropion

  • Bij entropion staat de rand van het ooglid (meestal het onderste) naar binnen, waardoor de oogharen tegen de oogbol schuren. Dit geeft irritatie, kan de oogbol beschadigen en/of een chronische bacteriële ontsteking veroorzaken. Daarnaast kan het als cosmetisch storend worden ervaren en visusklachten geven.
  • De aandoening komt het meest voor bij ouderen, door onder meer verslapping van de huid.
  • Patiënten hebben last van overvloedig tranen, het gevoel dat er iets in het oog zit en een rood of geïrriteerd oog of ooglid. Andere symptomen: pijn, afscheiding en lichtschuwheid. Vaak is entropion direct zichtbaar, in het begin soms alleen bij dichtgeknepen ogen.
  • De aandoening is alleen operatief te verhelpen. Verlichting is mogelijk door Steristrips® (zwaluwstaartjes) onder het oog te plakken. Of laat de (huis)arts oogdruppels of oogzalf voorschrijven, want bij tranenvloed kunnen ogen toch relatief droog zijn. De gel verzacht dat.
  • Net als bij een ectropion is het belangrijk om het oog goed schoon te houden met tissues of gaasjes voor eenmalig gebruik en kraanwater, om secundaire infectie te voorkomen.

Meer vragen
Meer quizvragen vind je hier, bijvoorbeeld over huidaandoeningen, anatomie, maagsonde en het norovirus