Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Apart tarief voor hulp verpleegkundig specialist’

Spoedeisende hulpafdelingen zouden een apart tarief moeten heffen als een patiënt alleen door een verpleegkundig specialist is geholpen. Daarvoor pleit het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) in de Volkskrant. Beroepsvereniging V&VN ziet weinig in het idee.
'Apart tarief voor hulp verpleegkundig specialist'

Elke patiënt die bij ons is geweest, krijgt dezelfde hoge rekening. Ook als een verpleegkundige alleen maar een kraaltje uit je neus heeft gepeuterd. Dat moet anders kunnen’, zegt afdelingshoofd Frans de Voeght in een artikel in Volkskrant Banen. Op de seh van het Haagse ziekenhuis komt zestig procent van de patiënten zonder verwijsbriefje. Deze patiënten zijn duur omdat een huisarts veel van de klachten ook had kunnen oplossen. Bovendien wordt de wachttijd langer voor mensen die wel acute ziekenhuishulp nodig hebben.

Verpleegkundig specialist neemt taken arts over
Het MCH-Westeinde zoekt de oplossing bij triage. Sinds 2007 wordt bij binnenkomst gekeken of een patiënt in aanmerking komt voor high, medium of low care. ‘Wij hebben acht verpleegkundigen opgeleid tot verpleegkundig specialist, zodat zij een heleboel minder complexe taken van de arts kunnen overnemen’, zegt De Voeght.  ‘Zij hechten bijvoorbeeld een wond, maar halen er wel een specialist bij als ze zien dat de pezen zijn doorgesneden.’

Geen apart tarief verpleegkundig specialisten
V&VN voorzitter Marian Kaljouw ziet weinig in een apart tarief voor verpleegkundig specialisten. Een dergelijk lager tarief doet geen recht aan de inspanningen en kwaliteit die verpleegkundig specialisten leveren, zegt Kaljouw in een blog op Skipr. ‘Waarom zou het Medisch Centrum Haaglanden een lagere rekening willen sturen? De kwaliteit die verpleegkundig specialisten leveren is even goed of beter en meestal trekken de verpleegkundigen meer tijd uit voor patiënten dan artsen’, schrijft zij.

Integrale bekostiging
Kaljouw ziet meer in een vorm van integrale bekostiging. Deze zou ziekenhuisbestuurders in staat stellen om zelf te bepalen wie ze voor een bepaald onderdeel van de behandeling willen inzetten. Kaljouw denkt dat daarmee verpleegkundig specialisten vanuit het oogpunt van kwaliteit en doelmatigheid vaker zullen worden ingezet.

Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.