Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App voor betere nazorg (ex)kankerpatiënten

Het oncologische team van het Universitair Medisch Centrum in Groningen ontwikkelde een app voor een goede nazorg voor (ex)kankerpatiënten.
App voor betere nazorg (ex)kankerpatiënten

Met de Survivor Care App krijgen patiënten zelf een groot deel van de regie over de follow-up van hun behandeling. Zo geeft de app een samenvatting van de behandeling en een persoonlijk survivorship care plan dat is opgesteld door de behandelend arts. Daar staan alle controleafspraken in en de bijbehorende onderzoeken. Dit plan kan de patiënt inscannen in zijn iPhone met een QR-code. Later gemaakte afspraken kan hij ook invoeren. Ook kunnen patiënten vragen en aantekeningen maken, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een gesprek met de arts.

Verpleegkundigen
Ook verpleegkundigen krijgen te maken met de app. Sophie Bunskoek, verpleegkundig specialist in het UMCG, doet gestandaardiseerde follow-up en nazorg controles langere tijd na behandeling van verschillende vormen van kanker. Zij is nauw betrokken bij het invoeren van de app en het gebruik door patiënten. Patiënt en zorgverlener worden door de app geholpen de follow-up fase goed te doorlopen. In het begin gaat het vooral om alertheid op terugkeer van de ziekte. Later ligt de nadruk op ontwikkeling van mogelijke effecten van de behandeling.

Test
De App is beschikbaar voor de iPhone en iPad. Als eerste is hij nu aangeboden aan mannen die zaadbalkanker hebben gehad en zijn behandeld in het UMCG. Volgens de ontwikkelaars kan de app ook voor de huisarts handig zijn omdat hij een grote rol speelt bij de nazorg van patiënten met zaadbalkanker.

Functies
Alle functies van de Survivor Care App op een rij:
– Nuttige informatie over het herstellen van en gezond blijven na de behandeling van kanker;
– Interactieve hulpmiddelen om vragen aan de behandelend arts en andere zorgverleners – inclusief antwoorden – op te nemen; 
– Survivorship Care Plan, op maat gemaakt voor de individuele gebruiker;
– Controle en follow-up afspraken maken en herinneringen instellen.

UMCG 
Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing en Social Media
Redacteur Nienke van Nursing houdt je via Twitter en Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Volg @nursing_nl of ga naar www.facebook.com/VakbladNursing


Jos Kaldenhoven, blogger
Jos is verpleegkundige in een Verpleegkundig Thuiszorg Technologie Team (VTT). Hij blogt wekelijks over zijn cliënten, werk en leven. Ga naar de weblog van Jos.
https://www.nursing.nl/collega-s/weblog-jos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.