Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsintensiever werk oorzaak productiviteitsdaling VVT

Stijgende zorgzwaarte en steeds arbeidsintensiever werk is de vermoedelijke oorzaak van de productiviteitsdaling in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT). Dat blijkt uit het rapport Productiviteitstrends in de VVT van de TU Delft.

Vooral sinds 1997 is sprake van een forse daling; gemiddeld 2 procent per jaar. Tegelijkertijd neemt de kwaliteit van zorg toe.

 

Kwaliteitsverbetering

De TU Delft heeft de ontwikkeling van de productiviteit in de VVT-sector van 1972-2010 in kaart gebracht. De daling in productiviteit is geen aanwijzing dat zorgmedewerkers minder hard zijn gaan werken. De patiënten in verpleeghuizen nu zijn zwaardere gevallen dan 20 tot 30 jaar geleden. En er is overgegaan van meerpersoonskamers naar eenpersoonskamers. Dit is een kwaliteitsverbetering, maar kost het personeel ook meer werk.

 

Verdubbeling
De geleverde verpleeghuiszorg is meer dan verdubbeld. En ook de vraag naar thuiszorg is sinds begin jaren negentig meer dan verdubbeld. De zorgzwaarte van mensen met verpleeghuiszorg is steeds verder toegenomen. Mensen worden zo lang mogelijk thuis verzorgd, totdat zij meer intensieve hulp nodig en naar een verpleeghuis verhuizen. Daarbij is de inzet van middelen sterk gegroeid. De personele kosten groeien met gemiddeld 6,6 procent per jaar, de materiaalkosten met 5,8 procent per jaar en de kapitaalkosten met gemiddeld 6,3 procent per jaar.

 

Bron: V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.