Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts berekent kans op kanker

Artsen en onderzoekers hebben de kans op het krijgen van één van de 56 verschillende soorten kanker becijferd.

Daaruit blijkt dat 43,9 procent van de mannen en 38,1 procent van de vrouwen ooit in hun leven kanker krijgt. Ruim 30 procent van alle pasgeborenen krijgt voor zijn tachtigste kanker.

Bevolkingsonderzoek
De cijfers staan in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat zaterdag verschijnt. Volgens de onderzoekers zijn de berekeningen belangrijk voor toekomstig preventiebeleid en publieksvoorlichting. Zo is de kans dat een vrouw borstkanker krijgt, het grootst tussen de 50 en de 75 jaar. Vrouwen in die leeftijdsgroep moeten extra worden gestimuleerd om mee te doen aan bevolkingsonderzoek, aldus de wetenschappers.

Sterftekans daalt
In 2005 hoorden ruim 81.000 mensen dat ze kanker hadden. Voor het merendeel van hen was dat voor de eerste keer. Bijna veertigduizend Nederlanders overleden aan de gevolgen van de ziekte. De onderzoekers verwachten dat de sterftekans bij kanker in de komende decennia afneemt door vorderende behandeltechnieken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.