Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts durft niet te kiezen bij pandemie

Ziekenhuizen zijn nog niet goed genoeg voorbereid op een massale toestroom van patiënten met Mexicaanse griep. Naast het al voorspelde personeelstekort door ziekteverzuim, is het probleem vooral dat artsen moeite hebben te bepalen welke patiënten voorrang krijgen. Dat meldt het AD.
Arts durft niet te kiezen bij pandemie

Dat blijkt uit de enige grootschalige pandemie-oefening die er in een ziekenhuis is gehouden. Drie jaar geleden is in het Meander Ziekenhuis in Amersfoort zes weken lang intensief geoefend op een infectie-uitbraak. ‘Welke patiënt verleen je als eerste zorg, daar hadden artsen moeite mee’, zegt Afke Marks van het Meander.

Landelijke regels 
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wil daarom snel landelijke regels. ‘Iedereen moet weten waar hij aan toe is, arts en patiënt’, zegt woordvoerder Sjoerd Beumer. Er wordt al gewerkt aan een selectiesysteem voor opname. ‘Dat is niet genoeg, want eenmaal in het ziekenhuis moeten er ook keuzes worden gemaakt’, zegt Beumer.

Verpleegkundigen voor dagelijkse zorgtaken
Nu is al duidelijk dat niet-spoedeisende opnames voor bijvoorbeeld een knie-of heupoperatie worden stopgezet om ruimte te maken voor grieppatiënten. Ziekenhuizen moeten griepafdelingen inrichten en routes afspreken, opdat patiënten elkaar niet besmetten. Verpleegkundigen met een bureaufunctie kunnen weer worden ingezet voor de dagelijkse zorgtaken.

Door: redactie Nursing
AD

Klik hier voor het dossier H1N1 (Mexicaanse griep)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.