Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts vindt decubitus niet interessant

Bedlegerige patiënten die kampen met doorligwonden vormen een groot medisch probleem. Maar artsen zijn hier nauwelijks in geïnteresseerd.

Dat stelt dermatoloog Ronald Houwing, die onlangs promoveerde aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Volgens Houwink ontbreekt het aan gedegen onderzoek naar het ontstaan van de aandoening.


Vierde plaats
‘In kosten is decubitus de vierde ziekte, maar wereldwijd houden zich nog geen tien groepen wetenschappers hiermee bezig’, zegt Houwing. Artsen laten het probleem over aan de verpleegkundigen, meent de promovendus.


Industrie

‘De overheid vindt dat er wat moet gebeuren, maar heeft er veel te weinig geld voor over. Nu wordt vooral onderzoek verricht met steun van de industrie. De vraag is of dat wel de juiste oplossing is.’ Houwing stelt dat de industrie van voeding en verbandmiddelen in tegenstelling tot geneesmiddelenfabrikanten nauwelijks aan regels zijn gebonden.


Maatregelen
Hij hoopt dat toekomstig onderzoek risicopatiënten kan aanwijzen. ‘We moeten uitzoeken welke patiënten het wel en niet krijgen. Met die kennis kunnen we gericht preventieve maatregelen inzetten, want het is veel te duur om alle risicopatiënten preventief te behandelen.’

Doorligwonden zijn te voorkomen door bedlegerige patiënten vaak van houding te laten wisselen, maar dat kost veel verpleegkundige kracht. Ook zijn speciale matrassen nodig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.