Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Trainen verpleegkundigen verbetert voorlichtingsgesprek’

Om eenrichtingsverkeer in voorlichtingsgesprekken tussen oudere patiënten en oncologieverpleegkundigen te voorkomen, zouden verpleegkundigen een training in communicatieve vaardigheden kunnen volgen. Hierdoor stellen zij beter prioriteiten en spelen ze in op de emotie van de patiënt.
‘Trainen verpleegkundigen verbetert voorlichtingsgesprek’

Dit zeggen onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van Amsterdam en Sydney in Critical Reviews in Oncology/Hematology. De wetenschappers onderzochten wat oudere patiënten onthouden aan informatie. ‘Oudere patiënten met kanker onthouden minder dan een kwart van de adviezen van verpleegkundigen over chemotherapie. Vooral het praten over de prognose maakt veel emoties los waardoor de rest van de informatie minder beklijft. Het is daarom belangrijk de informatie verspreid aan te bieden en te herhalen’, stelt Julia van Weet, onderzoeker bij de UvA.

Prioriteiten

Ook de inbreng van de oudere in het gesprek is minimaal, concluderen de onderzoekers. ‘Voor de training bood het gesprek weinig ruimte voor emoties en gaf de verpleegkundige erg veel informatie. Het was vooral eenrichtingsverkeer. Wij hebben daarom de verpleegkundigen geïnstrueerd minder informatie te geven en beter prioriteiten te stellen. Vraag je af welke informatie op dat moment echt belangrijk is voor de patiënt’, zegt Van Weet.

Niet overladen

Verpleegkundigen leren in de training dat ze patiënten niet moeten overladen met informatie. Voor de training werden noemden verpleegkundigen bijvoorbeeld tientallen bijwerkingen, erna alleen nog de belangrijkste. ‘Door de training gaan verpleegkundigen patiënten weer meer begeleiden. Dat is bij oudere patiënten nog belangrijker dan bij jongeren’, aldus Van Weet. ‘Als verpleegkundige wil je dat patiënten achteraf het gevoel hebben dat ze gehoord zijn, de juiste keuze hebben gemaakt en dat belangrijke onderwerpen als de toekomst besproken zijn.

Videofeedback

De training wordt al in verscheidene ziekenhuizen gebruikt en is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut, Antoni van Leeuwenhoek. Aan dit het onderzoek werkten 210 patiënten en 77 oncologieverpleegkundigen uit tien ziekenhuizen mee. De verpleegkundigen kregen individuele videofeedback en een dag training in communicatieve vaardigheden, met een vervolgbijeenkomst. Voor en na de training werden consulten op video opgenomen en patiënten beantwoordden direct na het consult een vragenlijst.

1 REACTIE

  1. Klopt inderdaad.
    Wij voeren een verpleegkundig intakegesprek op de 1e dag van de behandeling.
    Alle mondelinge informatie die wordt gegeven, wordt ook nog eens op schrift meegegeven, zodat de patient en anderen deze thuis nog eens rustig kunnen doorlezen.
    Deze intake vind tevens pas plaats enkele dagen na het slecht nieuws gesprek bij de arts.
    Bij iedere behandeling wordt deze informatie nog eens doorgesproken aan de hand van vragen van de patient.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.