Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Transferverpleegkundigen teveel bezig met geld’

Patiënten liggen onnodig lang in het ziekenhuis doordat transferverpleegkundigen veel tijd kwijt zijn aan onderhandelingen over geld. Dat moet anders, schrijft V&VN in een brief aan staatsecretaris Bussemaker van VWS.
‘Transferverpleegkundigen teveel bezig met geld’

Volgens V&VN zijn transferverpleegkundigen te veel tijd kwijt aan onderhandelingen met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), zorgverzekeraar en ziekenhuis over de financiering van de zorg. ‘We zien dat de thuiszorg geen handelingen wil uitvoeren waar geen budget tegenoverstaat’, zegt voorzitter Ada Janson van de sectie Transferverpleegkundigen van V&VN.

Weer terug
‘De gevallen zijn schrijnend,’ aldus Ada Janson. ‘Kinderen zitten nu thuis terwijl er geen verpleegkundige is die sondevoeding kan geven, infuus kan zetten of zuurstof kan toedienen. Dan moeten die kinderen weer terug naar het ziekenhuis.’

Geen zorg
Ook voor veel ouderen heeft de beleidswijziging volgens V&VN vervelende gevolgen. ‘Ouderen met lichte gebreken, die sinds kort geen recht meer op begeleiding uit de AWBZ hebben, blijven na ziekenhuisbezoek compleet zonder zorg zitten.’

Door: redactie Nursing

5 REACTIES

 1. Ik ben het helemaal eens met het verhaal van Margreet. Zelfs het ontbijt van een diabeet moet formeel door een huish hulp gegeven worden, nadat een indicatie WMO is aangevraagd!! En hoe regel je dan dat die WMO-hulp 15 – 30 min na de wijkvepl komt? Als client een hypo heeft kan hij niet meer opendoen. Ik heb dit tot nu toe altijd weten te voorkomen – maar volgens de planners kan het niet – zoals ik het doe…
  Wie heeft zo iets nu toch bedacht??

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben het helemaal eens met het verhaal van Margreet. Zelfs het ontbijt van een diabeet moet formeel door een huish hulp gegeven worden, nadat een indicatie WMO is aangevraagd!! En hoe regel je dan dat die WMO-hulp 15 – 30 min na de wijkvepl komt? Als client een hypo heeft kan hij niet meer opendoen. Ik heb dit tot nu toe altijd weten te voorkomen – maar volgens de planners kan het niet – zoals ik het doe…
  Wie heeft zo iets nu toch bedacht??

 4. Ik werk in de particuliere thuiszorg en bij ons wordt minimaal 3 uur aaneengesloten zorg geleverd.Ondank het uitkleden van de PGB’s kijken wij niet op een kwartiertje als onze klient zijn verhaal nog niet kwijt is.Het lijkt er sterk op dat mevr Bussemakers en het hele ministerie geen vaders en moeders hebben of dat ze er een rotrelatie mee hebben maar ik zou mijn moeder of vader niet zo willen laten verzorgen als ze zorg nodig hebben. Er wordt vergeten dat deze mensen niet voor hun lol zorg hebben aangevraagd om zich te laten wassen en verzorgen. Ze doen het ook liever nog zelf en zijn ook graag onafhankelijk. Wanneer gaan ze dat in Den Haag eens inzien.

 5. Ik herken dit als een dagelijks probleem. Op alle vlakken vindt een verschraling van de thuiszorg plaats. Geen enkele organisatie pakt het totaalplaatje voor de oudere op. Alle functies worden vaak versnipperd door zorgaanbieders geboden: geen zorgcoordinatie. Daarin zie ik overheveling van huishoudelijke hulp van AWBZ naar WMO als een belangrijke oorzaak voor deze hele versnippering. Waar vroeger de huishoudelijke hulp als vaste kracht en vertrouwenspersoon nog bestond, zijn hiervoor in de plaats laagopgeleide alphahulpen gekomen. De deskundigheid van de thuiszorgteams is enorm afgenomen door te bezuinigen op de wijkverpleegkundigen ten gunste van lager opgeleid personeel. Zorgcoordinatie is een functie die niet meer wordt betaald.
  Als indicaties verlopen, wordt de oudere als verantwoordelijke aangewezen. Geen indicatie, geen zorg.Een spoedaanvraag om die reden wordt niet gehonoreerd omdat dit een administratieve reden heeft: verantwoordelijkheid wordt weer bij de oudere gelegd. Een enorm getouwtrek tussen CIZ/zorgkantoor/zorgaanbieders over indicaties: zorgaanbieders weigeren ouderen op te nemen, als zij denken tekort aan de indicatie te hebben. CIZ stelt dat de indicatie voldoende is. De oudere zit hiertussen en begrijpt van deze bureaucratie niets!
  Wie voelt zich nog verantwoordelijk voor het welzijn en zorg voor de oudere?
  25 jaar geleden toen ik startte in de thuiszorg, kende je geen indicatieburo, het kruiswerk was klein en werd bestuurd door vrijwilligers. De hele marktwerking en bureaucratie die er nu ontstaan is, kost veeeel meer geld. de kwaliteit is de laatste 5 jaar heel hard achteruit gegaan en dat gaat mij zeer aan het hart.

 6. De ziekenhuizen zijn ook op dit moment mensen naar huis aan het sturen, zonder ook maar een aanvraag te hebben gedaan voor CIZ of ze doen het zo laat dat CIZ geen tijd krijgt om dingen te regelen.
  Daar komt bij dat de ziekenhuizen geld krijgen zodra iemand de deur binnen komt en de thuiszorg pas als er akkoord is van CIZ.
  Hoezo burocratie!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.