Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Verpleegkunde wordt steeds meer ouderenzorg’

Toekomstige verpleegkundigen moeten erop voorbereid zijn dat driekwart van het werk ouderenzorg zal zijn.
‘Verpleegkunde wordt steeds meer ouderenzorg’

Dat stelde lector ouderenzorg Marieke Schuurmans van de Hogeschool Utrecht (HU) op het 4th European Nursing Congress, zo meldt de HU.

Student interesseren in ouderen
Schuurmans ziet een belangrijke rol weggelegd voor opleiders, bestuurders en beleidsmakers om de toekomstige beroepsgroep voor te bereiden op hun veranderende takenpakket. ‘Ik zie dat studenten weinig interesse hebben in ouderen’, aldus Schuurmans. ‘Maar door hun blik te veranderen, kunnen we ze enthousiasmeren. Door ouderen niet als een bron van problemen te zien, niet alleen te focussen op de ziekten en beperkingen. Maar juist ook door te kijken naar de mogelijkheden van mensen, kunnen studenten en ouderen samen bijdragen aan nieuwe ideeën en oplossingen.’

Ziekenhuisopnames
Ook vindt Schuurmans dat het werken met ouderen specifieke verpleegkundige expertise vergt. ‘Bij oudere mensen hebben ziekenhuisopnames vaak een drastisch en moeilijk herstelbaar functieverlies tot gevolg’, aldus Schuurmans. ‘We onderzoeken hoe we dat kunnen voorkomen. Zelfstandigheid is niet alleen goed voor het welzijn van mensen, maar ook voor vermindering van de zorgvraag.’

Hogeschool Utrecht
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

4 REACTIES

  1. Waarom VIGers in verpleeghuizen niet de kans geven door te leren naar niv4 verpleegkundige om meer kennis/ vaardigheden en kwaliteit binnen te halen ? Zo bied je de zittende ploeg ook perspectief om te blijven. Zeker in deze tijd is het 5 voor 12 in de ouderenzorg, ouderenzorg heeft de toekomst! De vergrijzing komt eraan, taken vanuit het ZH verschuiven naar vp-huizen.

  2. Lees alle reacties
  3. Als Ziekenverzorgster nu verzorgende IG.word er neergekeken op ons opleiding niveau. Terwijl wij zelfstandig en deskundig genoeg zijn.Door het creëren van niveau 4 en 5 in de zorg,beter salaris en takenpakket en meer status. Daar door is het niet meer interessant om te werken in de ouderen zorg.
    Met andere woorden Nederland verpest z,n eigen gezondheidszorg.
    Mensen kiezen voor hoge salaris en betere werkomstandigheden.Ik kan zegen het werken in een verpleeghuis is zwaarder dan werken in een ziekenhuis.
    Als je naar de statistieken kijkt is er straks een te kort aan niveau 3. Meer waardering en hoge salaris voor deze doelgroep.

  4. Verpleegkundige, een fantastisch vak. Toen ik net begon, zelf nog geen kinderen had, vond ik de kinderafdeling absoluut de moeilijkste afdeling, dat kleine spul wat nog niet kon praten en zo bar ziek kon zijn en hoe taxeer je dan in waar ze behoefte aan hebben. Ik werd ouder, kreeg zelf kinderen, ging weer werken, werd nachthoofd in een klein ziekenhuis en de kinderafdeling bleef een extra aandacht afdeling, zeker als het heel kleintjes betrof maar de zwaarte lag toch anders, wist tegen die tijd beter waar ik vooral op moest letten en ging makkelijker met ze om. Interne, chirurgie, neurologie, de kraam en gynaecologie, de ongevallen het was een compleet pakket en ik vond het heerlijk werk. Het aller moeilijkste en ik wist ook zeker dat ik dat niet zou kunnen leek me het verpleeghuis. Daar zijn meest ouderen opgenomen met ieder zo’n compleet pakket aan ziektebeelden en onmogelijkheden, het leek me zwaar en uitzichtloos. Ik kwam er te werken en het is zwaar maar uitzichtloos? Ouderen, zieke ouderen, gezonde ouderen, het zijn gewoon mensen maar ze hebben heel veel meegemaakt, kunnen veel vertellen, zijn heel blij met wel gemeende aandacht, blij als je ze lekker neer kunt leggen, hun advocaat bent als dat nodig is, blij met de zorg die je geeft. Voor mij was het een openbaring hoe boeiend ik dat werk vond, de ziektebeelden, het wikken en wegen, wat kunnen we nog en is dat ten bate van, het contact met de patiënt en de familie, wederom een compleet pakket waarin je al het, in je werkzame leven, geleerde in de praktijk kunt gebruiken. Daarna werd het thuiszorg, ook zo’n compleet plaatje om te eindigen in mijn eigen thuissituatie waar ik nu de zorg heb voor mijn echtgenoot met ook weer meerdere ziektebeelden. Fantastisch vak, verpleegkundige, je hebt er je hele leven veel aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.