Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Verpleegkundige strafbaar als stervenshulpverlener’

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) en het burgerinitiatief ‘Uit vrije wil’ willen speciale teams van euthansieartsen en -verpleegkundigen opzetten die vanaf volgend jaar mensen thuis helpen bij zelfdoding of euthanasie. Beroepsvereniging V&VN vindt dit geen goed idee.
‘Verpleegkundige strafbaar als stervenshulpverlener’

Bij het initiatief ‘Uit vrije wil’ is de stervenshulp bij voltooid leven niet voorbehouden aan de arts, maar aan een nieuwe categorie stervenshulpverleners die speciaal geschoold zijn. Dit kan een arts zijn, maar ook een geestelijk verzorger of een verpleegkundige.

Euthanasiewet
V&VN denkt dat de nieuwe groep stervenshulpverleners leidt tot verwarring over bevoegdheden van verpleegkundigen. ‘In het initiatief ‘Uit vrije wil’ zit een aantal cruciale verschillen met de Euthanasiewet. Dit initiatief heeft minder strenge eisen dan de Euthanasiewet. De rol van de arts lijkt gereduceerd tot slechts het voorschrijven van dodelijke middelen. De stervenshulpverlener verzorgt de rest van de procedure. Dat staat op gespannen voet met de beroepsverantwoordelijkheid van een arts en van de verpleegkundige’, zegt Francis Bolle, woordvoerder van V&VN. Volgens de beroepsvereniging is het plan zelfs strafbaar volgens de Euthanasiewet.

KNMG
Artsenfederatie KNMG heeft aangegeven met de NVVE in gesprek te willen. ‘De uitwerking van de plannen van het NVVE zijn onbekend, we weten dus niet waar we nu aan toe zijn’, staat op de site van de KNMG te lezen.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer bespreekt de voorstellen van de NVVE voor een levenseindekliniek en het burgerinitiatief ‘Uit vrije wil’ binnenkort. Aanvankelijk zou dit deze week plaatsvinden, maar dat is uitgesteld.

Gerelateerd:
Eerste euthanasie bij wilsonbekwame dementerende

V&VN / KNMG
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

6 REACTIES

 1. Ik zou maar wat graag bij dit team willen horen.
  Wat is er mooier dan de patient die je van a-z begeleidt te helpen een menswaardig einde te geven?
  Ik spuit iedere dag medicijnen in op voorschrift van een arts waar de arts niet bij aanwezig is, dus wat handeling betreft is er voor mij geen verschil.
  Ik begrijp Francis Bolle’s opmerking dan ook niet met betrekking tot beroepsverantwoordelijkheid. Zwakke argumentatie!

 2. Lees alle reacties
 3. Onvermijdelijk, onze dood. Maar laat deze dan mooi en respectvol zijn. Als vpk heb ik al vele malen euthanasie samen met de patient,de arts, en de familie, meegemaakt. Zo wil ik het straks ook als mijn tijd daar is.Daar moeten toch duidelijke regels voor te schrijven zijn en zo dat het voor ieder duidelijk is en zeker ook voor de arts, zodat we het samen kunnen doen zonder angst voor een foutje naar de wet toe zoals ik bij menig arts in het begin van het traject heb gemerkt. Wat is er voor de patient prettiger dan dat de verpleegkundige die zij goed kent, dit bij hem/haar mag begeleiden. Laat de KNMG en NVVE samen duidelijkheid scheppen, dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 4. Er zijn twee initiatieven; de ambulante euthanasieteams die euthanasie zullen verlenen bij patiënten die volledig aan alle criteria voldoen welke in de euthanasiewet gesteld zijn maar geen (huis)arts bereid kunnen vinden die deze euthanasie wil verrichten.
  Het Burgerinitiatief Uit Vrije Wil heeft andere doelstellingen en idealen. Daar kun je het mee eens zijn of niet maar dat is iets heel anders dan het bieden van goede euthanasiezorg aan mensen die aan het eind van hun mogelijkheden zijn met een huisarts die niet in staat is om de verlichting te bieden. Daarbij loopt de verpleegkundige geen enkel risico! KNMG lijkt sosm minder op de hoogte van de schrijnende gevallen waarin (huis)artsen het gesprek niet aan willen gaan over euthanasie of hun patiënten in de waan laten dat alles volledig duidelijk en geregeld is om last minute duidelijk te maken “dat ze het wel eens zijn met de euthanasiewet maar niet hadden vermeld dat ze het zelf niet willen uitvoeren…”
  Nursing, informeer alsjeblieft goed en gedegen waar je het precies over hebt alvorens berichten de wereld in gestuurd worden. Vaak is er sprake van meer nuance dan wordt gedacht en leiden berichten weer tot allerlei tamtamverhalen. En met name bij een delicaat onderwerp als euthanasie is dat wel heel erg jammer!

 5. Wiegrid, dank reactie en een ieder die een menig heeft lees het noek van Braam en Chabot ” Uitweg”, de achtergrond informatie is zeer ter dege en corrrect, heb er zelf veel aan gehad. Voor de jongeren onder ons ook jullie worden ouder, wat zijn je wensen voor je ouders, grootouders, voor jezelf. Hoe onwaarschijnlijk ook we gaan allemaal dood, wat wens je voor jezelf en je dierbaren, wat vind je waardig, hoever wil je gaan, denk erover na, de dood lijkt ver weg maar kan morgen op de stoep staan en wat wil je dan. Ben blij dat de dood momenteel bespreekbaar is, ik ervaar dat als winst.

 6. Wacht even… V&VN vindt het mooi (‘een mijlpaal’) dat vpk specialisten medicatie voor gaan schrijven, maar het toedienen van sommige voorgeschreven medicatie volgens methodes waartoe vpks bevoegd zijn ‘staat op gespannen voet met de beroepsverantwoordelijkheid van een arts en van de verpleegkundige’?
  Frappant…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.