Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Verpleegkundigen moeten alert zijn op voedselallergie’

Verpleegkundigen hebben een belangrijke taak in het tijdig herkennen van voedselallergie tijdens een ziekenhuisopname, stellen deskundigen in Nursing. ‘Vaak vragen ze wel of een patiënt een allergie heeft, maar informeren niet specifiek naar een voedselallergie’, zegt dermatoloog André Knulst van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in Nursing.
‘Verpleegkundigen moeten alert zijn op voedselallergie’

‘Een patiënt met een voedselallergie realiseert zich niet altijd dat hij dit moet melden of durft het niet te zeggen’, vertelt Knulst. ‘Zeker jongvolwassenen worstelen met hun allergie, willen er niet aan toegeven of nemen meer risico door juist verkeerde producten te eten.’ Daarom moeten verpleegkundigen tijdens de verpleegkundige anamnese goed doorvragen. Ze moeten specifieke vragen stellen, zoals ‘Heeft u wel eens een reactie gehad na het eten van bepaalde producten? Zo ja, om welke producten ging het?’, ‘Hoe ernstig was de reactie? Wat waren de symptomen?’ en  ‘Heeft u een speciaal dieet?’.

Inlichten andere zorgverleners
Als uit de anamnese blijkt dat de patiënt een voedselallergie heeft, is het aan de verpleegkundige om zo snel mogelijk alle andere zorgverleners in te lichten. ‘Iedereen in de omgeving van de patiënt moet op de hoogte zijn van de allergie’, zegt Petra Kentie, werkzaam als nurse practitioner op de dagbehandeling kinderlongziekten en allergologie in het UMC. ‘Besmetting is ook mogelijk door contaminatie. Als je een Snickers hebt gegeten, was dan goed je handen voordat je een pinda-allergische patiënt gaat verplegen. En licht de keuken in zodat de patiënt niet toch verkeerd voedsel voorgeschoteld krijgt’, zegt Kentie.

Impact voedselallergie
Verpleegkundigen moeten de patiënt ook bewust maken van de allergie. ‘De invloed van een voedselallergie wordt vaak onderschat. Je kunt niet meer makkelijk uit eten en kinderen met voedselallergie mogen niet zomaar snoep aannemen op school, in de buitenschoolse opvang en van de oppas’, zegt Kent. ‘Je kunt je patiënten adviseren en laten zien welke patiëntenverenigingen en websites er zijn.

In de nieuwste Nursing lees je wat je moet doen als een patiënt een voedselallergische reactie krijgt.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

5 REACTIES

  1. Bij ons staat in de verpleegkundige anamnese behalve een vraag over allergieen in het algemeen ook de vraag op de patient een bepaald dieet of voedselallergie heeft. Patienten hebben hun eigen verantwoordelijkheid hierin maar tijdens een opname denken de mensen er vaak eenvoudigweg niet aan door spanning. Door zo’n vraag in de anamnese worden ze eraan herinnerd en is het probleem opgelost!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het er zeker mee eens dat de verantwoordelijkheid van het melden van een allergie of intolerantie in eerste instantie bij de patient ligt. Ooit lag ik echter zelf in het ziekenhuis en had bij de opname vermeld dat ik een glutentelerantie heb. De volgende morgen kreeg ik echter alleen een kopje thee omdat er niet voor een glutenvrij ontbijt was gezorgd. Meedenken met de patient is dus toch wel gewenst!

  4. Jeetje, verpleegkundigen moeten wel heel veel! Ik dacht dat we toe gingen naar meer eigen verantwoordelijkheid voor patienten?
    Ik heb er geen problemen mee om rekening te houden met allergien e.d. Maar patienten hebben ook een eigen verantwoordelijkheid, en zelfs plicht, om zaken die van belang zijn te melden.

  5. Wat moeten de verpleegkundigen toch veel. Mijn ervaring is dat zelfs huisartsen en specialisten bij een consult niet eens vragen naar een allergie en volgens mij kom je met klachten eerst daar terecht en vervolgens bij een opname en intake bij de verpleegkundige of het moet om een acuut geval gaan. Zou het een tip kunnen zijn om een goede vragenlijst te maken voor de patiënt, voorafgaand aan een consult of opname. Protocollen: bij die klachten kan het gaan om …. allergie of intolerantie. Overbelastte ziekenhuizen, MDL artsen, verpleegkundigen en dan alle bezuinigingen die eraan komen voor hen. Maak een slag naar onderzoeken van problemen dicht bij de patiënt en zet dan middelen in en eventuele noodzakelijke en dure onderzoeken, wanneer bijvoorbeeld een oplossing in het voedingspatroon om de allergie en intolerantie op te vangen niet helpen. Wat heeft de patiënt ook zelf al geprobeerd?? Gaat het gros bij klachten niet meteen richting arts i.p.v. te denken wat doe ik zelf verkeerd??

  6. Ook een intolerantie is van belang, bijvoorbeeld lactose intolerantie. Hierbij gaat het niet om een allergische reactie, maar kan die persoon de melksuiker (lactose) niet verwerken, vanwege een lactasetekort. Lactose komt veel voor in geneesmiddelen als vulstof, denk hierbij aan paracetamol. Paracetamol van het Kruidvat is wel lactosevrij. Ook komt lactose voor in voedingsmiddelen waar het niet verwacht wordt, denk aan drop van het merk Klene.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.