Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vroegtijdig signaleren delirium is cruciaal’

Delirium is een veel complexer verschijnsel dan alleen het signaleren van verwarring of onrust bij een patiënt. Vertrouw daarom niet alleen op je ‘fingerspitzengefühl’. Tijdige herkenning en soms zelf preventieve behandeling is essentieel.
‘Vroegtijdig signaleren delirium is cruciaal’

Dat zegt Mark van den Boogaard in een interview met Kritiek. Van den Boogaard promoveerde in april 2012 aan de Universiteit van Nijmegen met zijn onderzoek ‘Delirium in Intensive Care Patients – detection, impact, prediction, prevention and biomarkers’. Hij ontwikkelde daarbij een instrument dat vroege deliriumvoorspelling en preventieve maatregelen mogelijk maakt.

Meetinstrument
‘In zestig tot zeventig procent van de gevallen wordt de diagnose delirium niet gesteld als we geen delirium screeningsinstrument gebruiken. Maar ook de huidige instrumenten, de ICDSC maar ook de CAM-ICU, missen nog geregeld een delirante patiënt’, zegt Van de Boogaard. Hij legt uit dat de CAM-ICU een momentopname test, terwijl het delirium een fluctuerend beloop kent. ‘Bovendien houdt het instrument geen rekening met de observaties van verpleegkundigen.’ Kunnen verpleegkundigen dan niet net zo goed een delirium herkennen zonder meetinstrument, vraagt Kritiek zich af. ‘Absoluut niet’, zegt Van den Boogaard. ‘Fingerspitzengefühl werkt niet. Daarom zien verpleegkundigen zestig procent van de deliriumgevallen over het hoofd, en artsen zelfs zeventig procent. Juist de hypoactieve vorm (apathie en bewustzijnstoornis) is lastiger te herkennen op de IC.’

Haloperidol
In zijn promotieonderzoek concludeert Van den Boogaard dat het toedienen van een lage dosering haloperidol de gevolgen van delirium substantieel vermindert bij patiënten met een verhoogd risico. ‘Met alle gunstige gevolgen van dien. Ze zijn langer vrij van delirium, de delirium incidentie daalt, er is sprake van minder heropnames en ook de mortaliteit daalt. Een mogelijk prettige bijkomstigheid is dat patiënten wat rustiger zijn. Dit leidde weer tot een daling van het onbedoeld verwijderen van tubes en kathethers. Dit is ook voor IC-personeel een prettige bijkomstigheid. Want dit soort verschijnselen zijn vervelend.’

Lees ook Pre-deliric model helpt delirium op IC te voorspellen

Kritiek
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.