Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Wijkverpleegkundige moet huishoudelijke zorg inzetten’

Wijkverpleegkundigen moeten de ruimte hebben om huishoudelijke verzorging in te zetten als dat nodig is. Dat schrijven patiënten- en zorgorganisaties vandaag in een gezamenlijke visie over de ouderenzorg. Hiermee reageren ze op de kabinetsplannen om verpleging en verzorging te scheiden.
‘Wijkverpleegkundige moet huishoudelijke zorg inzetten’

Door het onderscheid tussen verpleging en verzorging mist de aansluiting tussen de verpleegkundige, de verzorgende en de huishoudelijk hulp. Het gevolg is dat de kwaliteit van zorg onder druk te komt staan, problemen te laat worden gesignaleerd en er onnodige kosten worden gemaakt . Volgens de gezamenlijke visie kan verpleging en behandeling bij ouderen niet los worden gezien van hulp bij het runnen van het huishouden en het tijdig signaleren van toenemende kwetsbaarheid . Wijkverpleegkundige teams moeten direct huishoudelijke verzorging kunnen inschakelen, zo schrijven de organisaties in hun voorstel.

Aanpassingen in kabinetsbeleid
De gezamenlijke visie op de ouderenzorg is een initiatief van patiëntenfederatie NPCF, seniorenorganisatie ANBO, beroepsvereniging V&VN en Buurtzorg Nederland. Zij stellen vast dat ouderen als gevolg van de kabinetsmaatregelen onvoldoende ondersteund worden in het zelfstandig wonen, terwijl tegelijk de toegang tot verpleeghuizen wordt beperk. ‘Om te voorkomen dat ouderen tussen de wal en het schip vallen, moeten er forse aanpassingen worden gedaan in het kabinetsbeleid.’

Meer oplossingen ouderenzorg
Daarom presenteren de patiënten- en zorgorganisaties oplossingen die de zorg voor ouderen moeten verbeteren, zodat ze ook daadwerkelijk langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Een van die oplossingen is de wijkverpleegkundige die ruimte moet krijgen om huishoudelijke verzorging in te zetten. Andere oplossingen zijn het opstellen van een landelijk kwaliteitskader waarin met cliënten wordt vastgesteld aan welke eisen gemeenten moeten voldoen. En moeten gemeenten zorgen dat zij het aanspreekpunt worden voor ouderen, ook als zij zelf huishoudelijke hulp moeten betalen. Ook moet niet het hele budget voor verzorging worden overgeheveld naar de gemeente, maar laat een deel achter in de zorgverzekeringswet. Tot slot moeten gemeenten die investeren in langer zelfstandig wonen worden beloond.

Lees de volledige visie op ouderenzorg.

NPCF
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben het eens over de stelling dat er huishoudelijke hulp ingezet moet kunnen worden zo nodig bij kwetsbare ouderen. Het voorkomt vaak erger. Maar sorry hoor, ik help genoeg ouderen, die voor een prikkie, 3 uur (!!!!) huishoudelijke hulp per week ontvangen. En dat terwijl ze in een eenkamerwoning wonen. En steen en been klagen over het feit dat er een half uur per week afmoet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.