Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wijkverpleegkundige moet weer indiceren’

De indicatie in de thuiszorg, momenteel in handen van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), moet weer terug naar de wijkverpleegkundige. Dat stelt cultuurwetenschapper Hannerieke van der Boom.  
‘Wijkverpleegkundige moet weer indiceren’

De aanbeveling doet Van der Boom in haar proefschrift waarop zij 25 juni aan de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van Universiteit van Maastricht hoopt te promoveren.

Thuiszorg in Europa
Voor haar proefschrift ‘Home nursing in Europe’ onderzocht Van der Boom de manier waarop de thuiszorg is georganiseerd in Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Nederland. Zij keek ook naar de gevolgen voor de professionaliteit van het beroep van wijkverpleegkundige.

Uitholling
‘Voor de wijkverpleegkundige is het een uitholling van de professionaliteit dat zij niet meer zelf kan indiceren. Je kunt niet meer direct op een veranderende situatie inspelen en het brengt te veel bureaucratisering en stroperigheid met zich mee. De wijkverpleegkundige heeft hierdoor bovendien een hoop zelfstandigheid moeten inleveren, waardoor het beroep minder aantrekkelijk is geworden.’

Pas op de plaats
Van der Boom constateert dat de kwaliteit van de thuiszorg in Nederland de laatste decennia achteruit is gegaan door de vele veranderingen die er zijn doorgevoerd. ‘Ik zou de politiek willen adviseren pas op de plaats te maken en te kijken of dit nu eigenlijk wel de ontwikkeling is die we met zijn allen willen.’

Ook in Nursing juli-augustus (verschijningsdatum 18 juli) wordt uitgebreid aandacht aan het onderzoek besteed.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.