Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wondzorg: kijk naar de patiënt achter de wond’

Kijk bij de behandeling van wonden niet alleen naar de wond zelf, maar ook naar de patiënt achter de wond. De diagnose is belangrijker dan wat er op de wond wordt geplakt.
‘Wondzorg: kijk naar de patiënt achter de wond’

Dit adviseert wondconsulent Barbara den Boogert uit het Reinier de Graaf ziekenhuis tijdens het Wondzorgcongres op dinsdag 15 mei. ‘Achter elke wond schuilt een mens. Tegen alle verpleegkundigen zou ik willen zeggen: treat the whole patient, not the hole in the patient’, zegt Den Boogert.

Sociale anamnese
Daarbij is een goede wondanamnese bestaande uit een algemene anamnese en een speciële anamnese van belang. De algemene anamnese gebruik je om de klacht van de patiënt in beeld te brengen. Stel open vragen en laat de patiënt aangeven wat voor hem de belangrijkste klacht is, laat hem vertellen hoe hij de klacht beleeft. Doe ook een sociale anamnese. ‘Wat is de burgerlijke status van de patiënt? Heeft hij hulp thuis? Woont hij in een rustige omgeving? Heeft hij veel trappen in huis? Heeft hij werk dat veel stress veroorzaakt? Het zijn allemaal zaken die invloed kunnen hebben op de wondgenezing’, aldus Den Boogert.

Wondbeschrijving
Vervolgens doe je een speciële anamnese om de lokaal verstorende factoren vast te stellen. ‘Belangrijk is dat je beschrijft wat je ziet. Dat betekent dus niet dat opschrijft dat het een diabetische voet is, maar dat er een wond aan de voet zit met een korst op de huid’, legt Den Boogert uit. ‘Je gaat de klacht uitvragen. Handige hulpmiddellen hierbij zijn ALTIS en TIME.’ Hoe je deze hulpmiddelen inzet, beschreef Nursing-expert wondzorg Henri Post al eens uitgebreid in zijn blog ‘Anamnese bij wondzorg’.

Wat er verder nog ter sprake kwam tijdens het congres
> Onlangs is er een nieuwe richtlijn decubitus verschenen. Betekent een nieuwe richtlijn ook dat er nieuw beleid moet komen? Nee, zegt wondconsulent Yvonne Bouten. ‘We zitten aan de top van wat we kunnen doen om decubitus te voorkomen.’

> Heb aandacht voor het draaien en verplaatsen van de patiënt met decubitus omdat schuifkrachten het extra pijnlijk maken. Zorg ook voor zo min mogelijk ondermaterialen, dus gebruik geen transfermatten als er geen transfer is, adviseert Bouten.

> Eenmaal gestart met de behandeling moet bij incontinentiedermatitis het effect binnen 2 tot 3 dagen zichtbaar zijn en bij decubitus binnen 7 tot 10 dagen. Consulteer bij twijfel een wondconsulent of arts/dermatoloog.

> Er is nog weinig bekend over pijn bij wondzorg. Pijnconsulent Marion Giesberts vermoedt wel dat het veel voorkomt. Ze pleit voor meer samenwerking tussen wond- en pijndeskundigen. Werk je in de thuiszorg en heb je een vraag over pijn bij wondzorg? Raadpleeg een pijnconsulent in het ziekenhuis. Op www.pijnverpleegkundigen.nl vind je een overzicht van pijnverpleegkundigen bij jou in de buurt.

Nursing Congrestip:
7 juni: Doodgewoon, palliatieve zorgverlening. Abonnees van Nursing krijgen korting. Kijk hier voor meer informatie.

Door: redactie Nursing.nl, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.