Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Babysterfte door geplande keizersnede hoog

LONDEN - Baby's die zonder medische noodzaak gehaald worden met een keizersnede, hebben een driemaal zo grote kans om binnen een maand na de geboorte te overlijden als kinderen die met een natuurlijke bevalling ter wereld komen.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Noodingreep
Het was al bekend dat baby’s bij een keizersnede als noodingreep een groter risico op overlijden hebben. Nu blijkt dat ook bij vooraf geplande keizersneden het aantal sterfgevallen onder de baby’s drie keer zo groot is, meldde donderdag de Britse krant The Times.

Longfunctie
De onderzoekers spreken in het blad ‘Birth: Issues in Perinatal Care’ het vermoeden uit dat de longfunctie van baby’s bij een vaginale geboorte beter wordt gestimuleerd. ‘Keizersneekinderen’ zouden meer problemen hebben met hun longen. Daarnaast zou een operatieve geboorte ook de kans op verwondingen bij het kind vergroten en lopen de baby’s mogelijk een achterstand op doordat de borstvoeding na een keizersnee later op gang komt.

Gezonde moedersIn de studie bekeken de onderzoekers de gegevens van 5,7 miljoen bevallingen van een levend kind in de Verenigde Staten tussen 1998 en 2001. Het sterftecijfer van operatief gehaalde baby’s van gezonde moeders bleek 1,77 per 1000 geboortes. Bij natuurlijke bevallingen lag het cijfer op 0,62 per 1000.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.