Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Babysterfte drie Amsterdamse stadsdelen opvallend hoog

In drie Amsterdamse stadsdelen is het risico op babysterfte in de periode rond de geboorte beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, de Amsterdamse GGD en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De onderzoekers vergeleken gegevens over babysterfte bij alle kinderen die tussen 2000 en 2006 geboren werden in groot-Amsterdam. Ze keken naar sterfgevallen tussen de 22 weken zwangerschap en een week na de geboorte. Uit die gegevens bleek dat in de toenmalige stadsdelen Zuidoost, Slotervaart (nu Nieuw-West) en Zeeburg (nu Oost) de babysterfte 1,5 tot 2 keer zo hoog lag als het landelijke gemiddelde.

Risicofactoren
De onderzoekers bestudeerden verschillende mogelijke risicofactoren, zoals de leeftijd van de moeder, het aantal kinderen dat ze al gebaard heeft, haar etnische achtergrond, haar sociaal economische status en haar inkomen. Welke factoren meespeelden, verschilde er stadsdeel. De onderzoekers pleiten daarom voor beleid en onderzoek dat op specifieke stadsdelen gericht is om de babysterfte terug te dringen.

Babysterfte Nederland
De babysterfte in Nederland is bijna de hoogste van heel Europa. Ongeveer een op de honderd kinderen sterft in de periode vlak voor, tijdens en na de geboorte. Dat zijn ongeveer 1700 baby’s per jaar. Het ministerie van Volksgezondheid heeft als doel de babysterfte binnen vijf jaar met de helft te verminderen.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.