Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Babysterfte in ziekenhuizen ’s nachts hoger

In ziekenhuizen sterven 's nachts een kwart meer baby's dan overdag. Gynaecologen moeten daarom 24-uurs diensten gaan draaien.
Babysterfte in ziekenhuizen 's nachts hoger

Dat stellen de gynaecologen Gerard Visser van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Eric Steegers van het Erasmus MC in het tijdschrift Medisch Contact.

Overgenomen
De hogere sterfte (23 procent) vindt plaats in uren dat de gynaecologen niet aanwezig zijn. Het werk wordt dan overgenomen door assistenten. Ook in het weekeinde sterven in het ziekenhuis meer baby’s (7 procent) dan door de week. Het gaat om 35 tot 40 pasgeborenen per jaar.

Thuisbevalling
De hoogleraren schrijven dat het Nederlandse verloskundige systeem onder druk staat. Uit cijfers van de Europese Unie blijkt dat de sterfte onder pasgeborenen in Nederland relatief hoog is. De gynaecologen vragen zich af of het typisch Nederlandse verloskundige fenomeen van thuisbevalling in deze eeuw nog wel voldoet.

Verdrievoudigd
Het aantal ‘normale’ bevallingen neemt af, melden de gynaecologen. Het percentage keizersneden, hoewel die nog steeds laag is voor de westerse wereld, is in twintig jaar tijd verdrievoudigd tot ongeveer 15 procent. En het aantal vrouwen dat onverwacht naar het ziekenhuis moest, is de afgelopen jaren sterk gestegen.

Assistenten
De helft van de vrouwen die eigenlijk thuis wilde bevallen, moet daarvoor toch naar het ziekenhuis. Die urgentie kan zich 24 uur per etmaal voordoen, maar de afdelingen gynaecologie van ziekenhuizen zijn daarop niet ingesteld, aldus de gynaecologen

Tekst: Redactie KraamSupport
ZorgPers

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.