Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bedreiger ambulancebroeder dubbel gestraft

De 20-jarige man die in september een ambulancebroeder met de dood bedreigde in Amsterdam-West is veroordeeld tot dertig dagen cel.
Bedreiger ambulancebroeder dubbel gestraft

Waarvan veertien voorwaardelijk. Daarbij kreeg hij dertig uur werkstraf.

Voorarrest
Dit is conform de dubbele strafeis van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Omdat de man al zestien dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij de cel niet meer in. De man ging de bewuste avond door het lint nadat een ambulancebroeder tegen hem had gezegd dat zijn 15-jarige broertje dat was neergestoken het misschien niet zou halen. Hij beet de ambulancebroeder toe: ‘Als hij doodgaat, maak ik jou dood.’ Ook mishandelde hij een getuige.

Staking
De zaak leidde tot veel commotie. Ambulancepersoneel legde het werk neer en dreigde met een staking. Pas na een gesprek met burgemeester Job Cohen zag het personeel ervan af. De verdachte bood voor de camera van de lokale omroep AT5 zijn excuses aan voor het incident. Hij zei dat hij uit emotie handelde.

Incidenten
De rechter oordeelde dat door het belemmeren van de werkzaamheden van de hulpverleners de veiligheid van het slachtoffer, het broertje van de verdachte, ‘in het gedrang is gekomen’. Bovendien zorgen dit soort incidenten volgens de rechter voor grote opschudding in de samenleving en wordt het gevoel van openbare veiligheid aangetast.

Dubbele straf
De zaak werd op 3 juni inhoudelijk behandeld tijdens een themazitting. Hierbij werden zaken behandeld waarbij sprake was van bedreiging van of geweld tegen mensen met een openbare functie. Het OM eiste in zes gevallen een dubbele straf, in vijf gevallen volgde de rechter deze eis. Een man die een parkeercontroleur sloeg, kreeg een lagere straf: hij werd veroordeeld tot een boete van 350 euro, terwijl het OM een dubbele straf van zeshonderd euro had geëist. De straf viel onder meer lager uit omdat de parkeerwachter ook de verdachte heeft mishandeld. Hij kreeg hiervoor een boete van driehonderd euro.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.