Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling prostaatkanker niet altijd nodig

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een manier gevonden om te voorspellen welke mannen met beginnende prostaatkanker baat hebben bij behandeling en welke niet.
Behandeling prostaatkanker niet altijd nodig

Daardoor kan veel mannen een ingrijpende en overbodige ingreep worden bespaard. Dit heeft het Erasmus MC vandaag bekend gemaakt.

Aard van de klachten
In sommige gevallen ontwikkelt prostaatkanker zich namelijk zo langzaam, dat de patiënt meer last heeft van een behandeling dan van de kwaal zelf. Bestraling of operatieve verwijdering van de prostaat kan leiden tot impotentie en incontinentie, terwijl de tumor zelf soms zo klein is dat die nauwelijks klachten geeft. De huidige screening op prostaatkanker houdt met die verschillen onvoldoende rekening, stellen de wetenschappers.

Specifiek eiwit
Artsen kijken bij de screening naar de aanwezigheid van een specifiek eiwit in het bloed. Als er een verhoogde concentratie wordt gevonden, is dat doorgaans aanleiding tot een vervolgonderzoek of behandeling. De onderzoekers van het Erasmus MC hebben evenwel ontdekt dat voor de groep mannen bij wie de laagste hoeveelheid wordt gemeten de voordelen van verdere behandeling meestal niet opwegen tegen de nadelen.

Behandeling niet altijd nodig
Vroege opsporing kan de sterfte als gevolg van prostaatkanker met minimaal twintig procent verminderen, maar leidt er ook toe dat mannen behandeld worden terwijl dit niet strikt noodzakelijk is. Dat zorgt voor onnodige gezondheidsrisico’s en hoge kosten voor de gezondheidszorg. Eerder onderzoek van het Erasmus MC in 2006 toonde al aan dat een behandeling bij prostaatkanker in ten minste dertig procent van de gevallen niet nodig is.

Erasmus MC
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.