Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belangstellende collega’s zorgen voor laag verzuim

Collega's en leidinggevenden die belangstelling tonen, zorgen voor een laag ziekteverzuim onder werknemers. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werknemers met weinig ‘sociale steun’ van collega’s en leidinggevenden verzuimden vorig jaar gemiddeld 6,6 procent van de werkdagen. Bij werknemers met belangstellende collega’s en leidinggevenden, die oog hebben voor het welzijn van hun medewerkers, lag dit gemiddelde op 3,9 procent.

Werkdruk
Gemiddeld waren Nederlanders vorig jaar 4,1 procent van de dagen die ze moesten werken afwezig. Ziekteverzuim hangt met meer factoren samen dan met de belangstelling van collega’s, blijkt uit de cijfers van het CBS. Ook werkdruk en de mate van zelfstandigheid zijn factoren die meespelen.

Werktempo
Veertig procent van de werknemers ervaart een hoge werkdruk. Het verzuim bij deze mensen ligt bijna een half procent hoger dan bij mensen die geen hoge werkdruk ervaren. Mensen die in hoge mate hun eigen werktempo en werkvolgorde kunnen bepalen, zo’n zestig procent van de werknemers, zijn aanzienlijk minder vaak ziek dan mensen die geringe zelfstandigheid in hun werk ervaren.

Ziek
Mensen die zowel een hoge werkdruk, weinig zelfstandigheid en weinig sociale steun ervaren, zijn gemiddeld 8,2 procent van de werkdagen afwezig. Onder werknemers bij wie dit precies is omgekeerd, ligt het verzuim op 3,7 procent.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.