Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beloningsonderscheid ziekenhuizen onder de loep

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de algemene ziekenhuizen is klein, maar is met 1,6 tot 7,1 procent nog altijd aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van het College Gelijke Behandeling (CBG) naar beloningsongelijkheid in de gezondheidszorg.
mannelij

 

 

De onderzoekers bekeken veertig personeelsdossiers van een aantal algemene ziekenhuizen en vergeleken de salarissen. . De ongelijke beloning pakt voor vrouwen twee keer zo vaak nadelig uit als voor mannen. Gemiddeld genomen worden vrouwen in alle onderzochte functiegroepen lager beloond. De ongelijke beloning varieert gemiddeld van enkele tientjes tot tweehonderd euro per maand.

Verpleegkundigen
Vrouwelijke verpleegkundigen uit Functie Groep 45 verdienen met een gemiddeld salaris van €2.528 bruto per maand bij een fulltime aanstelling ongeveer €100 minder dan hun mannelijke collega’s. Dat geldt ook voor de andere functies uit die functiegroep, zoals als radiodiagnostisch laborant en teamleider logistiek. Dit beloningsverschil stijgt naarmate de functie hoger is. Bij gespecialiseerde verpleegkundigen in functiegroep 55 bijvoorbeeld is het verschil tussen mannen en vrouwen gemiddeld zo’n €119 euro bruto per maand.

Algemene ziekenhuizen
Het onderzoek is verricht binnen de algemene ziekenhuizen, omdat deze sector zich goed laat onderzoeken. Alle algemene ziekenhuizen vallen onder dezelfde CAO, waarin helder en consequent staat beschreven hoe de functies op grond van hun zwaarte gewaardeerd dienen te worden. Alle ziekenhuizen koppelen het functieniveau op gelijke wijze aan dezelfde salarisschalen. Bovendien komen veel functies bij alle ziekenhuizen voor, zodat het goed te vergelijken is.

Doel
Het doel van het onderzoek is in de eerste plaats het beoordelen van de vraag of stelselmatig onderscheid tussen mannen en vrouwen wordt gemaakt bij de beloning. Daarnaast wil de Commissie met dit onderzoek in beeld brengen op welke wijze beloningsverschillen tot stand komen tussen mannen en vrouwen, die werk op hetzelfde functieniveau verrichten. Dit inzicht kan ziekenhuizen, en wellicht ook andere organisaties, helpen bij het tegengaan van beloningsonderscheid.
De CGB stelt zich als doel de voor het onderzoek gebruikte methode te verzelfstandigen zodat het kan worden toegepast bij alle algemene ziekenhuizen in Nederland. Dit doet zij in samenwerking met de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen en FWG. Daarna kan de methode ook toegepast worden in andere sectoren. Dit betekent dat de ziekenhuizen misschien wel de eerste sector ter wereld zijn die beloningsonderscheid uitbannen.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: CGB

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.