Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bemiddelingsbureaus keuren keurmerk Per Saldo af

Het nieuwe keurmerk voor begeleidingsbureaus van belangenbehartiger Per Saldo en het Keurmerkinstituut lost de fraudegevoeligheid van het persoonsgebonden budget (pgb) niet op. Dat zeggen bemiddelingsbureaus. Daarom zijn de bemiddelaars niet akkoord met dit certificaat.
Bemiddelingsbureaus keuren keurmerk Per Saldo af

Het onlangs gelanceerde keurmerk voor bureaus die de zorg bemiddelen voor mensen met een pgb, kan niet de goedkeuring wegdragen van begeleidingsbureaus. Voorzitter Ben Duurkoop van Branchevereniging voor onafhankelijke pgb-bureaus (BVOP) zegt dat het keurmerk geen wezenlijke bijdrage levert aan het bestrijden van fraude en oneigenlijk gebruik van het pgb. De BVOP zat in het overleg over het keurmerk, samen met Per Saldo, De Nederlandse Bank (DNB), het College voor zorgverzekeringen (CVZ), de CG-Raad en de Nederlandse Branchevereniging Erkende Cliëntondersteuners (NBEC).

Helemaal geen controle
Volgens Duurkoop is de zwakke plek van het keurmerk het voorschotmechanisme. In dit systeem krijgt de budgethouder of het bemiddelingsbureau het budget gestort voordat er zorg wordt verleend. ‘Hierdoor vallen bureaus onder de Wet Financieel Toezicht’, zegt Duurkoop. ‘Dat klinkt goed, maar uit gesprekken die wij met de DNB hebben gevoerd, blijkt dat de DNB helemaal geen opsporingsambtenaren inzet. Met andere woorden; in dit systeem is in werkelijkheid geen sprake van controle op fraude.’ Een ander probleem met het bevoorschotten is dat onder de Wet Financieel Toezicht bureaus een bankvoorschot moeten hebben voor ieder budget dat ze beheren. ‘Dat betekent dat voor ieder budget dat ze beheren ze een zelfde bedrag op rekening moeten hebben.’ Dit is voor veel bureaus niet haalbaar.

Voorschot
Duurkoop stelt een systeem voor waarbij het zorgkantoor pas achteraf het budget op de rekening van de budgethouder stort, die daarmee het bureau kan betalen. ‘Dan val je niet onder de Wet Financieel Toezicht. En het zorgkantoor kan dan veel beter in de gaten houden of er gefraudeerd wordt. We waren zeer verheugd om in de brief van de staatssecretaris over de langdurige zorg te lezen dat zij ook aan dit zogenoemde ‘trekkingsrecht’ denkt.’

Faillissement
Aline Saers van Per Saldo reageert op de kritiek: ‘De controleerbaarheid en veiligheid van het pgb is juist groter onder de Wet Financieel Toezicht omdat bemiddelaars een ontheffing nodig hebben bij de DNB. Die geven dat niet zomaar. De bemiddelingsbureaus moeten hiervoor allerlei gegevens aanleveren. Bovendien moeten ze geld in reserve houden zodat bij een faillissement budgethouders niet opdraaien voor het verloren zorggeld. Naast deze voorwaarden, stelt het Keurmerk nog hele andere eisen die de fraude tegen gaan en die de veiligheid van het budget van de pgb-houders garandeert.’ Saers zegt te begrijpen dat het Keurmerk voor kleine bemiddelaars duur is en dat de bankvoorschotten een probleem kunnen zijn. ‘Maar het Keurmerk voor Pgb-bureaus wordt per 1 januari 2012 verplicht en er hebben zich nu al zeventig bemiddelingsbureaus aangemeld. Het zou dus fijn zijn als bij de presentatie van het Keurmerk acht september alle brancheorganisaties ook aanwezig zouden zijn.”

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Hoe meld ik mij aan om in aanmerking twekomen voor het keurmerk? ik vind het een goed plan ,zo kunnen zorgbehoeftigen hun zog inkopen bij deze organisaties,wie beweed dat er in zin niet word gefraudeerd? ik denk genoeg ,medewerkers gaan rustig hun tel,lunch,afspraken regelen bij de client om hun tijd te vullen,daarbijkomt dat zin 3 dubbel uitbetaald dan pgb,en wij moeten ons altijd maar waarmaken,los van de faudeurs worgen goeie kleine buros de dupe van de grote zin of pgb maakt niks uit

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.