Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Berispingen tuchtcollege worden openbaar

Naast schorsingen en doorhalingen worden ook berispingen en geldboetes openbaar in het BIG-register. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel dat de Eerste Kamer vorige week aannam.

Door het instemmen met de wijziging van de Wet BIG worden ook berispingen en geldboetes openbaar gemaakt in het BIG-register. Minister Edith Schippers gaf in april al aan dat zij wil dat deze tuchtrechtelijke maatregelen vijf jaar lang zichtbaar blijven. Daarbij zal de aard van het vergrijp worden vermeld.

 

Bezwaar
Artsenfederatie KNMG en beroepsvereniging V&VN hebben altijd ernstig bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van tuchtrechtelijke maatregelen. De patiënt zou niet in staat zijn de informatie op waarde te schatten en maatregelen die geen gevolgen hebben voor de beroepsuitoefening van BIG-geregistreerden zouden daarom niet openbaar moeten worden.
KNMG reageert op haar site dat zij het onvoldoende vinden dat in het register alleen de aard van het voorval zal worden vermeld. Want dit zegt meestal weinig over de inhoud en reden van het oordeel van de tuchtrechter. De KNMG wil dat ook een korte samenvatting van de uitspraak wordt gepubliceerd. Dit levert voor de patiënt meer en toegankelijkere informatie op over de reden van de maatregel. Ook wordt daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat mensen te snelle conclusies verbinden aan de opgelegde maatregel.

 

Verpleegkundig specialist
De Eerste Kamer stemde vorige week in met een wetswijziging van de Geneesmiddelenwet en de Wet BIG. Daarmee wordt ook de voorschrijfbevoegdheid van verpleegkundig specialisten en long-, diabetes- en oncologieverpleegkundigen realiteit. 

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

 


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.