Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bernhoven maakte vermijdbare fouten bij desinfectie

Het Ziekenhuis Bernhoven in Oss is slordig geweest met de ingebruikname van nieuwe apparatuur, waardoor het risico bestond dat bijna 600 patiënten hiv, hepatitis A of hepatitis C zouden oplopen. Dit incident was vermijdbaar.  

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag in een rapport over de oorzaak van het besmettingsgevaar.

Niet goed getraind

Volgens de IGZ heeft het Bernhoven Ziekenhuis de endoscopendesinfectoren niet voldoende getest voor ingebruikname. Ook is personeel dat moet werken met de scopenwasmachines niet goed getraind.

Niet goed gereinigd

Het ziekenhuis liet bloed afnemen bij bijna 600 patiënten nadat was gebleken dat onderzoeksslangen mogelijk niet goed waren gereinigd. Daardoor was het mogelijk dat een besmetting werd doorgegeven aan de volgende patiënt die met de machine werd onderzocht. Niemand van hen liep de ziektes op door de fouten.

Goed functioneren

Het ziekenhuis heeft de scopendesinfectoren vorig jaar augustus onmiddellijk buiten gebruik gesteld, tot het moment dat er absolute zekerheid is dat ze veilig kunnen worden gebruikt. Het onderzoek daarnaar is bijna afgerond. De desinfectoren worden binnenkort weer in gebruik genomen, omdat is gebleken dat ze goed functioneren nadat procedures en instructies goed zijn uitgevoerd. 
 
Het Bernhoven ziekenhuis heeft haar les geleerd. ‘Wij hebben in samenspraak met fabrikant Steris en leverancier Sanamij nu wellicht de meest veilige procedure van Nederland in werking’, zegt Johan van der Heide, voorzitter Raad van Bestuur.

Door: redactie Nursing

Elsevier

Lees ook:

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.