Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Beroepsgroep verdeeld over verplichte bijscholing

Verpleegkundigen, maar ook vakbonden en beroepsverenigingen zijn verdeeld over het idee van de Raad van de Volksgezondheid (RVZ) om het huidige systeem van bij- en nascholing te verplichten.
Beroepsgroep verdeeld over verplichte bijscholing

Dat blijkt uit een een verzameling reacties in een artikel dat in het juninummer van Nursing is gepubliceerd.

In april kwam de RVZ met het rapport Bekwaam is bevoegd. Innovatieve opleidingen en nieuwe beroepen in de zorg. Daarin stelt de RVZ dat het noodzakelijk is dat de zogenaamde ‘artikel 3-beroepen’- waar verpleegkundigen ook onder vallen – anders moeten worden opgeleid. Dit geldt zowel voor de basis- en vervolgopleiding, als voor de bij- en nascholing. ‘Bevoegdheid tot het verrichten van handelingen moet niet langer voortvloeien uit een eenmaal verkregen beroepstitel, maar uit bewezen bekwaamheid’, aldus het rapport.

Verantwoordelijkheid werkgever
Veel verpleegkundigen vinden de verplichte bijscholing een goed idee, bleek al eerder uit een poll op Nursing.nl. Maar er zijn ook keerzijden, vindt bijvoorbeeld Karin Weerts van vakbond NU’91. ‘Als de gezamenlijke verantwoordelijkheid tussen werkgevers en werknemers goed is geregeld, dan zijn wettelijke regels voor bij- en nascholing overbodig. Bij- en nascholing als vanzelfsprekend bij het beroep en daar moet iedereen z’n verantwoordelijkheid voor nemen’. Praktijkverpleegkundige Mirjam Overeem denkt dat vrijwillig bijscholen meer effect heeft dan verplicht bijscholen, want dan ben je ‘gemotiveerder er iets mee te doen.’

Wet BIG
Het advies van de RVZ zal worden meegenomen in de evaluatie van de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) in 2011 en 2012. De afronding hiervan wordt eind 2012 verwacht.

Lees het hele artikel in Nursing juni. Abonneren?

Door: redactie Nursing

11 REACTIES

 1. Die Franck van Wijck denkt misschien met zijn one-liner te imponeren, maar komt bij mij hier als een ongefundeerde ridicuul over. zijn blog kan ik niet lezen en, gezien deze one-liner, wil ik dat ook niet. Hij bewijst hier de discussie geen goede dienst.
  Uitgangspunt is het diploma, dat zegt dat je genoeg bagae bij je hebt om zorg te verlenen. het lijkt mij een verantwoordelijkheid van de werkgever om zijn werknemers de ontwikkelingen in het betreffende zorggebied te laten volgen door hen bij-c.q. nascholing aan te bieden en het is de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige om die dan te volgen. Geen verplichtingen en geen vrijblijvendheden. maar gewoon een onderdeel van je werk. En niet doen alsof we een diploma hebben dat niks waard is! In tegenstelling tot die andere martin vind ik dat de kosten voor de werkgever moeten zijn.
  PS. phpieterse heeft ook wel een punt, dacht ik zo.

 2. Lees alle reacties
 3. Wij houden ons toch aan de Nationale Beroepscode Verpleegkundigen en verzorgenden waarin staat dat ik als verpleegkundige/verzorgende kennis en vaardigheden op peil houd die nodig zijn voor een verantwoorde beroepsuitoefening? De werkgever zou hierop moeten attenderen en faciliteren.
  Het gaat hierbij zeker niet alleen om technische handelingen, want je kunt iedere aap een kunstje leren

 4. Bijscholen?
  Heel goed maar toets dan vervolgens ook de opgedane kennis. Als ik nu een bijscholing bijwoon, is dat alleen al voldoende om punten te scoren. Verder is dit kennis aanbod voor mij absoluut onvoldoende om bijvoorbeeld een half jaar later met een daarvoor besproken device te kunnen werken. De ontschotting in patientensoort maakt dat echter wel noodzakelijk!
  Het volgen van een congres kan amper bijscholing worden genoemd. De stokpaardjes die daar gereden worden, gelardeerd met gortdroge statistieken, doen menigeen voor afloop al afhaken. Respons via de interuptie microfoon lijkt nog steeds niet wenselijk en het certificaat (de punten) worden vervolgens door een collega mee genomen of via de mail door de organisatie aan de betrokkenen verzonden. Bijgeschoold zijn is voor mij weinig meer meer dan een vinkje voor je naam op de lijst van de organisatie!

 5. Hoi Brigit,
  Ik werk ook al 23 jaar in de verstandelijk gehandicaptenzorg en moet wel heel veel verpleegtechnische handelingen doen. Maar dat maakt mij geen verpleegkundige. Handelingen kan je iedereen leren maar hoe dat je kijkt naar zorgvragen daar moet je voor opgeleid zijn. Dat maakt je in mijn ogen dus pas verpleegkundige. Daarom vind ik het dus niet meer dan normaal dat ik als Z-verpleegkundige ook in het BIG-register ben opgenomen.

 6. Persoonlijk vind ik dat verplichte karakter niet zo goed idee maar ik vind wel dat verpleegkundige hun kennis ook dienen bij te houden. Net zo goed als artsen dat verplicht zijn, tenslotte wil je als patiënt ook dat verpleegkundige weet waar hij/zij het over heeft. En wie het moet betalen ik vind beide zowel de werkgever als de verpleegkundige

 7. Ik werk al 32 jaar in de zorg voor verstandelijk beperkte mensen en heb de Z-opleiding gedaan in begin 1970. In mijn werk kom ik erg weinig verpleegtechnische handelingen tegen en vind het daarom vreemd om in de BIG als verpleegkundige geregistreerd te moeten staan. Omdat er in mijn werk zo weinig verpleegtechnische handelingen voorkomen hebben verplichte scholingen weinig zin om bevoegd en bekwaam te blijven en ik denk dat daarom scholing op maat, dus alleen wanneer nodig, meer zin heeft.

 8. IK zou het juist een goed aspect vinden als bijscholingen zouden worden verplicht. Er is een duidelijk onderscheid in kennis bij mensen die regelmatig naar een bijscholing gaan en bij mensen die bijna nooit naar een bijscholing gaan! Het valt mij op dat veel jonge verpleegkundige dit doen en vele oudere verpleegkundige het niet doen! Ik zou het zeker goed vinden als op bepaalde onderdelen een verplichte scholing zou komen!! en inderdaad, een eigen budget!! vorige jaar had je nog een eigen rugzakje, maar die is afgeschaft!! het weerhoud mij nu om snel naar een bijscholing te gaan!!

 9. Toen vorig jaar bij ons in het ziekenhuis het kwaliteitsregister werd ingevoerd met de bijbehorende taak om 184 punten per 5 jaar te behalen, was ik sceptisch en een beetje oevrdonderd.
  Nu, een jaar later, voel ik me bevoorrecht om zoveel meer kennis te hebben door bijscholingen en cursussen.
  Verpleegkundige zaken die waren weggezakt, komen nu weer boven en van nieuwe inzichten, behandelingen en methoden ben ik snel op de hoogte. Omdat elke verpleegkundige die punten behoort te behalen, stimuleren we elkaar om scholingen te geven en te volgen. Ook onze specialisten nemen een heel groot deel van de scholingen op zich, omdat zij het ook belangrijk vinden. Ik denk dat ik betere verpleegkundige zorg kan verlenen en vind het bovendien bijzonder leuk om weer zoveel te leren!

 10. Verplichte bijscholing zou ook moeten betekenen dat dit van de werkgever uitgaat. Ik verbaas me er wel eens over hoe gemakkelijk werkgevers maar nemen van de capaciteiten van de medewerkers en geen oog hebben voor bij en nascholing in welke vorm dan ook.Ik vind dat toch echt een taak voor allebei en ik vind het argument dat er meer motivatie zal zijn bij vrijwillige na-en bijscholing niet kloppend. De werkgevers dienen te weten wat er aan scholing is en dat aan te bieden.Dan houdt je pas iedereen “bij de tijd.” En wat is er mis met iemand uitnodigen op de plaats waar iedereen al is: het werkterrein. Klinische lessen waren tijdens de opleiding verplicht en daarna dan? Toch helemaal niet zo’n heksentoer om dat dan voor iedereen te organiseren. Ja kost wat, maar dan héb je ook wat en dat zet meer zoden aan de dijk dan een overbetaalde manager.Neem daar in de begroting een bedrag voor op en doe er wat mee.En houd dan bij wie wel en niet verschijnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.