Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Beroepsgroepen verdeeld over taakherschikking

Artsen, maar ook verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten zijn verdeeld over de taakherschikking die het mogelijk maakt dat groepen verpleegkundigen medicatie gaan voorschrijven. Beroepsvereniging V&VN is opgetogen, maar de nieuwe bevoegdheden zorgen voor ruzie en tweespalt in de achterban.
Beroepsgroepen verdeeld over taakherschikking

Dat blijkt uit een een verzameling reacties op deze website en een artikel dat in het aprilnummer van Nursing is gepubliceerd. Gisteren heeft de Tweede Kamer ingestemd met het voorliggend wetsvoorstel om de Wet BIG aan te passen. Door deze wijziging van de wet wordt taakherschikking mogelijk en krijgen verpleegkundig specialisten zelfstandige bevoegdheden voor het indiceren en uitvoeren van voorbehouden handelingen.

Domeindenken
Basisverpleegkundigen verwijten verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen dat zij puur vanuit carrièretechnische overwegingen en status voorstander zijn van verpleegkundig specialisten. Op hun beurt beschuldigen de groepen verpleegkundigen die straks medicijnen mogen voorschrijven de basisverpleegkundigen van domeindenken en niet met de tijd meegaan.

Uitholling of zorgwinst
Daarnaast zien een aantal verpleegkundigen het als een uitholling van hun vak dat collega’s bepaalde voorbehouden handelingen van artsen gaan overnemen. ‘De dokter geneest, de verpleegkundige zorgt’, vinden zij. Dat is ook de mening van sommige artsen, die bezorgd zijn over de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg. De Landelijke Huisartsen Vereniging staat ook nog huiverig tegenover de aangekondigde taakherschikking. Maar er zijn ook artsen die juist enthousiast zijn over het feit dat zij bepaalde taken kunnen delegeren aan verpleegkundigen, omdat dit efficiëntere, betaalbare zorg kan opleveren.

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

Eerder in het nieuws:
Tweede Kamer kiest voor verpleegkundig specialist
Verpleegkundig specialisten mogen medicijnen voorschrijven
Meer bevoegdheden voor verpleegkundig specialist
Achterstand BIG-register bij registratie verpleegkundig specialisten

Het artikel ‘Medicatie voorschrijven: een goed idee, ja of nee?’ staat in het aprilnummer van Nursing.

7 REACTIES

 1. Als je een goede NP hebt, is het wel te wagen, maar ik ken er ook die weliswaar de opleiding hebben afgemaakt, maar die toch zichzelf te hoog aanslaan in de praktijk en die geen oog meer hebben om samen te werken met de basisverpleegkundigen. Dan kun je niet goed over dingen communiceren om bijvoorbeeld kennis over te dragen. Je hebt dus ook bepaalde persoonskwaliteiten nodig om een goede NP te zijn.
  Sommigen hebben echt een te grote broek aangetrokken en zijn inderdaad met zichzelf bezig en zien zichzelf als halve dokter. Dan is het niet goed.

 2. Lees alle reacties
 3. @Eric: interessant, zou je de voor jou in het oog springende referenties wellicht willen geven? (+ je zoekmethode) En je hebt het over NP’ers in je reactie, zijn de resultaten uit de onderzoeken te extrapoleren naar de vpk-specialisten? In een vorig artikel hier op Nursing aangaande deze kwestie ( http://j.mp/icujIq )heb ik een zoekopdracht aangegeven. Ik kon daaruit niet gek veel soeps halen, any suggestions?
  Overigens denk ik dat het domeindenken zeker niet alleen maar slecht is. Anders heeft Thorbecke in 1865 een vrij zinloze actie uitgevoerd en is de beschermde titel van een verpleegkundige ook een farçe: dat is nl. óók domeindenken volgens mij. De vraag is eerder: wáár liggen de grenzen en hoe bepalen we dat? Niet óf er grenzen (moeten) zijn, waar de hetze tegen domeindenken op geënt lijkt te zijn.

 4. Als de dames en heren doktorenen enverpleegkundigen nu echt kritisch willen zijn, doen zij een gerichte search in de relevante databases ( pubmed, cochrane, etc) en zullen zij, als zij de gevonden artikelen waarin de uitkomsten van de behandeling van de dokter en de np’er met elkaar wordt vergeleken,kritisch hebben beschouwd, tot hun verbijstering het oa volgende vinden:
  patienttevredenheid gelijk bij dokters en np’ers
  positieve effeten op kosten en statusvoering bij np’ers
  positieve effecten op ligduur bij np’ers
  positieve effecten op ongeplande heropnames bij np’ers
  dokter komt meer toe aan topklinische zorg.
  Ik ben het met collega Wijck eens: Domeinzeiken maakt meer kapot dan je lief is. Zet toch eens die koffer met vooroordelen onder de kapstok! Bob Dylan zong het al: Don’t criticize what you can’t understand…..
  Oh ja…ik ben geen NP’er

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.