Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Bespreek reanimeerbeleid met kwetsbare oudere’

Het is belangrijk dat met kwetsbare ouderen afspraken worden gemaakt over het wel of niet reanimeren.
'Bespreek reanimeerbeleid met kwetsbare oudere'

Dat vindt Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde. Vanavond in actualiteitenprogramma Zembla wordt aandacht besteed aan de nieuwe richtlijn die de vereniging ontwikkelt samen met V&VN en huisartsenvereniging NHG. V&VN vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de verpleegkundige problematiek rondom reanimatie. De beroepsvereniging geeft aan dat het reanimatiebeleid in zorginstellingen vraagt om goed geïnformeerde en geschoolde verzorgenden en verpleegkundigen.

Trauma voor verpleegkundige
‘Reanimeren van een ernstig zieke oudere is voor verpleegkundigen vaak een traumatische ervaring. Ze weten immers vaak van tevoren al dat het niet goed zal aflopen,’ Dat zegt socioloog Hugo van der Wedden naar aanleiding van zijn scriptie over dit onderwerp uit 2009. Vanavond zal ook hij in Zembla aan het woord komen. Van der Wedden maakte zelf als verpleegkundige tientallen reanimaties mee. Het onderwerp liet hem niet meer los. In zijn scriptie schrijft hij dat reanimatie veel minder vaak succesvol is dan velen denken. Van de 25.000 pogingen in Nederland is nog geen 14 % een succes. Het gevolg: ‘Een coma, klaplong of versplinterde ribben, een onpersoonlijke dood op de intensive care en zelf slapeloze nachten omdat je iets hebt gedaan waar niemand beter van is geworden.’

Overlevingskansen kwetsbare ouderen
In de uitzending wordt verder ingegaan op de overlevingskansen en gevolgen na reanimatie bij kwetsbare ouderen. Verenso vindt het belangrijk dat artsen en hun kwetsbare oudere patiënten van te voren een gesprek voeren over de vraag of reanimatie mogelijk en wenselijk is. De kans op een geslaagde reanimatie zonder schadelijke gevolgen is zeer beperkt bij kwetsbare ouderen die verschillende aandoeningen tegelijk hebben. Bij reanimatie wordt slechts in uitzonderlijke gevallen het leven van de betreffende oudere gered. Meestal verslechtert daarna de lichamelijke en geestelijke gezondheid waardoor de kwaliteit van leven afneemt.

Zembla
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws
Reanimatie vaak traumatisch voor verpleegkundigen

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.