Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bestralingstechniek verlengt leven longkankerpatiënt

Dankzij een nieuwe bestralingstechniek kunnen patiënten met longkanker gemiddeld tien maanden langer leven. Door deze techniek, de stereotactische radiotherapie, worden de tumoren aangepakt met hoge doses, exact gerichte bestraling.
Bestralingstechniek verlengt leven longkankerpatiënt

Dit maakten onderzoekers van het VU medisch centrum onder leiding van prof. dr. Suresh Senan bekend tijdens het Wereld Longkanker Congres afgelopen woensdag. Zij concludeerden dat de toepassing van de radiotherapie tussen 2001 en 2009 is gestegen van 31,2 naar 37,7 procent. De overleving van de patiënten die de radiotherapie ondergingen, steeg bijna tien maanden.

Niet opereren
De resultaten zijn van belang omdat slechts een op de drie longkankerpatiënten van 75 jaar of ouder geopereerd kan worden. Voor de groep die niet meer geopereerd kan worden is traditionele bestraling meestal te belastend. Zodoende werd in de praktijk 40 procent van deze patiënten in feite direct opgegeven. Dat is nu in veel gevallen niet meer nodig.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.