Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betere voorlichting bij euthanasie noodzakelijk’

Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil geen actievere rol voor verpleegkundigen bij euthanasie, maar wel betere voorlichting.
'Betere voorlichting bij euthanasie noodzakelijk'

Zij is hierover in gesprek met V&VN en de KNMG. De staatssecretaris antwoordde gisteren bevestigend op de vraag van de Tweede Kamerleden Gill’ard en Heerts (PvdA) of zij de berichtgeving kent dat verpleegkundigen strafbare handelingen verrichten die leiden tot euthanasie.

Pilot
Bussemaker gaf aan dat zij in gesprek is met V&VN en de KNMG voor het opzetten van een pilot met het SCEN-systeem, waarbij verpleegkundigen en verzorgenden naar analogie van de SCEN-arts zorgen voor betere voorlichting over euthanasie.

Actievere rol
Bussemaker antwoordde: ‘Dit wil niet zeggen dat verpleegkundigen en verzorgenden een actievere rol gaan spelen bij euthanasie, maar wel dat ze beter voorgelicht zijn. Na het volgen van de SCEN-scholing kunnen verpleegkundigen en verzorgenden hun collega’s helpen bij vragen met betrekking tot de wetgeving en uitvoering in de praktijk.’

Zorgvuldigheidseisen zijn er al
De staatssecretaris antwoordde op de vraag over zorgvuldigheidseisen voor de beroepsgroep: ‘Helder geformuleerde zorgvuldigheidseisen zijn er al. V&VN en de KNMG hebben in 2006 een gezamenlijke ‘Handreiking voor samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en verzorgenden bij euthanasie’ uitgebracht.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.