Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere zorg door eerdere inzet palliatief team

Ziekenhuizen die bij de behandeling van ernstig zieke patiënten van begin af aan specialisten op het gebied van palliatieve zorg inschakelen, leveren betere zorg dan ziekenhuizen die dat niet doen. Jaarlijks zou een dergelijke vroege inzet 25 miljoen euro besparen terwijl de kwaliteit van leven van patiënten toeneemt.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Kosten-batenanalyse voor de gespecialiseerde palliatieve zorg in de tweede lijn’ van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Uit het onderzoek, dat bestond uit een vergelijkende literatuurstudie, blijkt dat patiënten die in een vroeg stadium palliatieve zorg ontvangen van medisch specialisten en verpleegkundigen, minder belastende behandelingen ondergaan dan patiënten die alleen reguliere zorg krijgen. Ook worden zij minder opgenomen in een ziekenhuis (gemiddeld 20 procent minder in de laatste drie levensmaanden en in de laatste levensmaand zelfs 59 procent) en melden ze zich minder vaak bij een spoedeisende hulp.

Focus palliatieve zorg
In de huidige situatie komt palliatieve zorg vaak pas in beeld als patiënten volledig uitbehandeld zijn. Beter zou het volgens de onderzoekers zijn, als kort na de diagnose al een palliatief team wordt betrokken bij de behandeling. Dit team richt zich in eerste instantie vooral op het behandelen van bijwerkingen van behandeling. Later – als de behandelopties afnemen en het levenseinde nadert – kan de focus dan verschuiven naar het tegengaan van klachten als pijn, benauwdheid, angst en depressie.  

Lees hieronder het volledige onderzoek.

Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.