Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betrek verpleegkundige meer bij beleid’

Verpleegkundigen moeten actiever deelnemen aan de dialoog over het beleid van de gezondheidszorg. Dit komt de uiteindelijke uitvoering van het beleid ten goede.

Dit stelt Marjolein Ten Holter in haar proefschrift Het woord is aan de zuster. Een narratieve analyse van de bijdrage van verpleegkundigen aan de zorg. Ook moeten verpleegkundigen gaan samenwerken aan de professionele ontwikkeling van hun vak en de onderlinge domeinenstrijd laten varen. Ten Holter promoveert donderdag 17 februari 2011 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Werkvloer

Ten Holter bestudeerde de organisatie van de gezondheidszorg, de ontwikkeling van het stelsel en de rol van verpleegkundigen daarbij. De werelden van theorie en praktijk worden via verhalen met elkaar verbonden. Verhalen van bestuurders geven inzicht in het grote dominante verhaal, en zijn geplaatst naast de kleine, lokale verhalen van de werkvloer: ‘de stemmen van de handen aan het bed’, gericht op de vraag welke rol verpleegkundigen nu spelen en hebben gespeeld in de veranderingsprocessen en welke bijdrage zij leveren aan de beleidsontwikkelingen. 

Toenemende onlust
Uit de vele gesprekken met de verpleegkundigen komen bepaalde thema’s steeds terug: zoals het belang van goede verpleegkundige zorg, liefde voor het beroep, professionalisering van de beroepsgroep, maar ook de hoge werkdruk met als gevolg een toenemende onlust over het gebrek aan tijd om aan de mens achter de patiënt te besteden, de toename van bureaucratie en administratieve lastendruk en het gevoel wel betrokken te zijn maar niet betrokken te worden. De bijdrage die verpleegkundigen leveren aan het ontwikkelen van beleid op macroniveau is dan ook helaas nog beperkt.

Individuele beroepsbeoefenaar

Alleen wanneer verpleegkundigen actief meedenken en meepraten over het beleid van de Nederlandse gezondheidzorg kunnen goede beleidsdoelstellingen worden geformuleerd die succesvol worden uitgevoerd, aldus Ten Holter. Verder stelt zij dat verpleegkundigen samen moeten gaan werken aan de professionele ontwikkeling van hun vak zonder domeinenstrijd in de beroepsgroep onderling. Tevens moeten verpleegkundigen werken aan hun profilering als individuele beroepsbeoefenaar om zo hun onafhankelijkheid en autonomie te versterken.

 

Bron: Erasmus MC
Auteur: redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.