Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bevel tot sluiting afdeling verpleeghuis niet verlengd

De zorg in verpleeghuis Bernardus, onderdeel van Osira Amstelring, is zodanig verbeterd dat het bevel tot sluiting van afdeling Varenhof niet verlengd hoeft te worden. Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag bekend.
Bevel tot sluiting afdeling verpleeghuis niet verlengd

Op 8 april 2011 legde de inspectie een bevel op, omdat de veiligheid op de verpleegafdeling voor psychogeriatrische bewoners in het geding was. Er was sprake van (een vermoeden van) lichamelijke en geestelijke mishandeling.

Psychogeriatrische verpleegkundige
Inmiddels is het team op de Varenhof anders samengesteld. ‘De teamleider was al vervangen en flex-medewerkers zijn niet meer bij de zorg van de bewoners betrokken. Er zijn een kwaliteitsverpleegkundige en een psychogeriatrische verpleegkundige aan het team toegevoegd. Zij begeleiden en ondersteunen de vaste medewerkers van het team dagelijks. Op zeer korte termijn wordt er gestart met scholing en training op het punt van bejegening’, zo meldt het inspectierapport. De zorg is volgens de inspectie zodanig veel verbeterd dat het bevel tot sluiten van de afdeling niet hoeft te worden verlengd.

Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

1 REACTIE

  1. De teamleider is niet vervangen en heeft al veel eerder zijn eigen afweging gemaakt en zelf ontslag genomen. Zelfs al september van het afgelopen jaar heeft hij aangegeven dat hij niet meer de verantwoordelijkheid kon nemen voor de ontstane situatie, maar is toen aan boord gebleven – omdat ze graag verder met hem wilden.
    Verder zijn vijf verzorgenden op voorhand geschorst en zonder gedegen onderzoek. Er is inmiddels gebleken dat er geen sprake is van mishandeling en het structureel treiteren van cliënten. Het lijkt erop dat de grote problemen binnen de Osiragroep opnieuw worden afgewenteld op de medewerkers op de werkvloer en het management “buiten schot” blijft en geen verantwoordelijkheid neemt. De inspectie heeft in het rapport over Bernardus aangegeven dat met name de vaste personeelsleden een woord van waardering verdienen en dat ze zich inzetten om onder moeilijke omstandigheden zorg te leveren. Dit tegen het licht van onvoldoende ondersteuning, begeleiding, trainingen, coaching en opleiding bij een complexe categorie zorgvragers.
    Vooralsnog worden er wel degelijk flexmedewerkers op Varenhof ingezet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.