Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijkomende kwaal bemoeilijkt leven met kanker meer dan leeftijd

Zo’n 60% van de kankerpatiënten is ouder dan 65 jaar als de diagnose wordt gesteld. Toch is er vrij weinig bekend over kanker bij ouderen, omdat onderzoek meestal onder jongere mensen wordt gedaan. Nieuw onderzoek brengt daar verandering in. Daaruit blijkt dat de ervaren ziektelast niet zozeer afhankelijk is van leeftijd. Bijkomende ziekten spelen wél een belangrijke rol.
Bijkomende kwaal bemoeilijkt leven met kanker meer dan leeftijd
Foto: Foto: Arno Massee

Door de vergrijzing is de verwachting dat het aantal ouderen met kanker zal toenemen. Het meeste wetenschappelijk onderzoek gebeurt echter bij mensen tussen de 30 en 55 jaar. KWF Kankerbestrijding maakte daarom een speerpunt van kanker bij ouderen en subsidieerde nieuw onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) binnen het Panel Leven met Kanker. In dit panel zijn ouderen ruimschoots vertegenwoordigd. Hoe ervaren zij hun kwaliteit van leven en waar wordt dit door beïnvloed?

Bijkomende ziekten

Bijkomende ziekten blijken een belangrijke rol te spelen. Naast kanker heeft 70% van de ouderen één of meer andere aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of artrose. Zowel oudere als jongere kankerpatiënten met bijkomende ziekten (comorbiditeit) hebben een verminderde kwaliteit van leven. Ze ervaren meer belemmeringen in hun werk en zijn vaker arbeidsongeschikt (34%) dan andere kankerpatiënten (11%).Dit hangt maar deels samen met de hogere leeftijd van de groep kankerpatiënten met bijkomende ziekten. Ook binnen leeftijdsgroepen blijven namelijk verschillen zichtbaar tussen mensen mét en zónder bijkomende ziekten. De hogere ‘ziektelast’ blijkt minder sterk samen te hangen met de leeftijd dan met de bijkomende ziekten.

Panel Leven met Kanker

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 325 deelnemers van het Panel Leven met Kanker. Het panel vormt een representatieve afspiegeling van de (ex-)kankerpatiënten in Nederland die bij de diagnose een relatief gunstige overlevingskans hadden.

Oncologie in de thuiszorg

Als verpleegkundige of verzorgende in de thuiszorg krijg je steeds meer te maken met patiënten met kanker. Hoe ga je hiermee om als dit niet jouw specialisme is? Tijdens het congres Oncologie in de thuiszorg krijg je praktische handvatten. Meer informatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.