Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna 2.000 honderdplussers in Nederland

Nederland heeft 1.940 inwoners van honderd jaar of ouder. Dit zijn overwegend vrouwen. De oudste inwoner van Nederland is een vrouw van 110 jaar oud. Ongeveer de helft van alle honderdplussers woont nog zelfstandig.
Bijna 2.000 honderdplussers in Nederland

Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Op 1 januari 2013 telde ons land 1.940 inwoners van honderd jaar of ouder. Onder deze honderdplussers vormden vrouwen met 87 procent een grote meerderheid. Vooral zij droegen bij aan de sterke groei in de afgelopen decennia. De honderdplussers zijn onder vrouwen zelfs de snelst gegroeide groep, met een toename van 81 procent sinds de eeuwwisseling. Bij mannen maakten de 90- tot 95-jarigen een vergelijkbare snelle groei door. Naar verwachting zal het aantal mannen onder de honderdplussers de komende tien jaar dan ook beduidend stijgen.

Helft woont zelfstandig

Ongeveer de helft van alle honderdplussers woont nog zelfstandig, al dan niet met ondersteuning. Mannen verblijven iets minder vaak in een verzorgingshuis of verpleeghuis dan vrouwen. Nog 7 procent van de mannelijke honderdplussers woont samen met een partner, tegen slechts 1 procent van de vrouwelijke honderdplussers. Dit komt doordat mannen doorgaans een jongere partner hebben en doordat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen.

Geen koploper

Nederland is in Europa geen koploper als het gaat om het aandeel honderdplussers in de bevolking. Hier zijn er 114 honderdplussers op een miljoen inwoners. In landen als Italië en Griekenland ligt dit meer dan twee keer zo hoog. Dit hangt onder meer samen met de vergrijzing in die landen. Italië en Griekenland behoren tot de meest vergrijsde landen van Europa. Nederland hoort tot de groep minder vergrijsde landen.

 

Bron: CBS

 

Verzorg jij een 100-plusser? Is hij/zij nog goed ter been? Laat je reactie hieronder achter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.