Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna 60.000 likes voor ‘Handen af van onze ORT’

Anja Baelemans is verpleegkundige in een mobiel team voor diverse verpleeg- en verzorgingshuizen in Noord-Brabant. Vorige week startte ze de Facebookpagina 'Handen af van onze ORT' en verzamelde in een week tijd bijna 60.000 likes.
Bijna 60.000 likes voor 'Handen af van onze ORT'

Bijna 60.000 likes, dat is echt heel veel. Kun je vertellen hoe dit begon?

‘Ja, vorige week maandag zag ik de uitzending van EditieNL, waar in werd gezegd dat de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen, de onregelmatigheidstoeslag wil afschaffen. Hij noemde de ORT ‘hopeloos ouderwets’ en pleitte voor een ‘radicale streep’ door het toeslagenstelsel. Ik realiseerde me dat er iets gebeurde dat echt niet door de beugel kan. Aangezien ik altijd in de avonden, nachten, weekenden en op feestdagen werk, zal zoiets een zeer grote invloed hebben op mijn inkomen. En niet alleen dat van mij.’

Hoe kwam je bij het idee om een Facebookpagina te starten?

‘Op Facebook zag ik een linkje naar de uitzending, met daaronder heel veel reacties. In een moment van onnadenkendheid maakte ik toen een Facebookpagina aan: ‘Handen af van onze ORT’. Meer uit mijn eigen frustratie en in de hoop een paar reacties te krijgen, dan met de intentie om zo’n enorm aantal likes binnen te slepen. Ik ben er dan ook nog steeds erg verbaasd over. Sterker nog: ik ben zwaar overdonderd. Ik vraag me regelmatig af wat ik in hemelsnaam gedaan heb. En wat ik hiermee moet. Vooral ook omdat ik niet echt de intentie heb om eens even wat te gaan organiseren.’

Wat is de volgende stap?

‘De 1 miljoen likes bereiken? In ieder geval ervoor te zorgen dat er aandacht aan wordt besteed aan de mensen die op onregelmatige tijden werken! Uiteindelijk hoop ik dat deze Facebookpagina de bonden een steuntje in de rug geeft in de onderhandelingen, mocht dat nodig zijn. Dat mensen zich kunnen laten horen en hun ongenoegen hier kwijt kunnen.  Verder probeer ik via deze pagina mijn vakgenoten op de hoogte te houden van nieuwe artikelen en acties. En soms ook eens wat leuks te plaatsen zodat er ook nog een glimlach verschijnt. Wat ik uiteindelijk wil bereiken is natuurlijk dat de ORT niet verdwijnt. En dat de salarissen  in de zorg er eens beter op gaan worden!’

‘Maak je niet teveel zorgen over afschaf ORT’

Verpleegkundigen en verzorgenden liketen massaal de Facebookpagina ‘Handen af van onze ORT’. Zijn hun zorgen terecht?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.