Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Billenbeschermer getest op decubitus

Het Erasmus MC gaat een volautomatisch billenbeschermend zitkussen testen, samen met patiënten die langdurig in een rolstoel zitten.

Het kussen bevat een reeks ingebouwde cellen die voortdurend de druk op het zitvlak registreren. Software brengt de actuele druk in kaart en zorgt er vanzelf voor dat deze optimaal wordt herverdeeld over de twee billen. De merknaam van de uitvinding is I-Padd. Dit staat voor Intelligent Personal Anti Decubitus Device. 

Getest
Het kussen is al getest op gezonde vrijwilligers. De zal binnenkort in een revalidatiecentrum nader worden onderzocht, met de hulp van immobiele patiënten. De onderzoeksgroep die het kussen ontwikkelde, bestaat uit dermatoloog dr. Ed Heule, student-onderzoeker Guido Reijnen, neurowetenschapper prof. Richard Goossens en leden van de werkgroep Decubitus en Wondzorg. Zij werken allemaal bij het Erasmus MC. Daarnaast leverden medewerkers van de TU Delft en de firma Zitwerk uit Barendrecht hun aandeel.

 

Bekroond
Het volautomatische kussen is in november bekroond met een Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank. De uitvinders behaalden de derde prijs: € 25.000.

 

Bron: Erasmus MC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.